Podaj dla jakich wartości parametru k prosta przechodząca przez punkty jest:
wajdzik: Podaj dla jakich wartości parametru k prosta przechodząca przez punkty K=(3,−2), L=(4,k) jest:
a)równoległa do prostej y=3x−2
b)prostopadła do prostej y=−2x−3
a)y=3x−2
a=3
y=3x+b
−2=9+b k=12+b
b=−11 k=12−11
k=1
Odp.Dla k=1 prosta przechodząca jest równoległa do prostej y=3x−2
b)y=−2x−3
k:y+2x+3=0
k: ⊥ y=a
1x+b
a=−2
a*a
1=−1
b=−7 k=2−7
k=−5
Odp.Dla k=−5 prosta przechodząca jest prostopadła do prostej y=−2x−3
Zgadza się?
8 lip 12:36
wredulus_pospolitus:
1) dobrze
| | 7 | |
2) yyyy coś źle ... b=− |
| |
| | 2 | |
8 lip 12:42
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 3 | |
(2) bez liczenia widać ... że k = −2 + |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 lip 12:43
wajdzik: tak jest, dzięki.
8 lip 12:47
Saizou : wystarczy mieć współczynnik kierunkowy a
KL
| | yl−yk | | k+2 | |
aKL= |
| = |
| =k+2 |
| | xl−xk | | 4−3 | |
1) równoległe gdy a
1=a
2
k+2=3
k=−1
2) prostopadłe gdy a
1*a
2=−1
−2(k+2)=−1
8 lip 12:48
wredulus_pospolitus:
Saizou ... toć to xle jest

... w sensie ... równoległą zrobiłeś do złej prostej
8 lip 12:51
wredulus_pospolitus:
a nie ... po prostu minus Ci sie wcisnął
8 lip 12:52
Saizou : a no tak, pewnie przypadkowo przy pisaniu, gdzieś zahaczyłem o minus
1) k=1
8 lip 12:54
pigor: ... . Podaj dla jakich wartości parametru k prosta przechodząca przez punkty K=(3,−2), L=(4,k)
jest: a) równoległa do prostej y= 3x−2 , b) prostopadła do prostej y= −2x−3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a może chcesz wektorowo tak :
a) KL
→= [1,k+2] ⊥ [3,−1] ⇔ 3−k−2= 0 ⇔
k=1 ;
b) KL
→= [1,k+2] || [2,1] ⇔ 1−2k−4= 0 ⇔ 2k= −3 ⇔
k=−32 . ...
8 lip 14:57
wajdzik: Saizou, Pigor.. Wiecie chłopaki. Póki mam te łatwiejsze przykłady to może lepiej zostanę przy
swoim.
8 lip 16:06