Oblicz odległość punktu P od zbioru A
wajdzik: Oblicz odległość punktu P=(9,−2) od zbioru A = {(x,y):x2+y2+10x−4y+20≤0}.
−2x=10
−2y=−4
x=−5
y=2
S(−5,2)
|PS|=√(−5−9)2+(2+2)2=√196+16=√212=2√53
2√53 − odległośc punktu P od zbioru A.
8 lip 11:35
wajdzik: zgadzałoby się?
8 lip 11:35
wredulus_pospolitus:
hmm
nie
Ty obliczyleś odległośc punktu P od środka zbioru A
8 lip 11:44
wredulus_pospolitus:
a nie punktu P od 'brzegu' zbioru A
8 lip 11:44
wajdzik: Mógłbyś spojrzeć na to ostatnie zadanie jeszcze

Tu będę myślał zaraz dalej.
8 lip 11:47
Patryk: od tego wyniku odejmij promień koła
8 lip 11:49
wajdzik: 2√53−3 w takim razie.
Zgadza się Patryk?
8 lip 12:07
wredulus_pospolitus:
si ... teraz się zgadza
8 lip 12:09
Patryk: szczerze ,to tych obliczeń ci nie sprawdzałem ,ale jak kolega wyżej napisał ,ze się zgadza to
się raczej zgadza
8 lip 12:12
wajdzik: ok, dzięki wielkie panowie
8 lip 12:15