ciagi
zadanie: a
n=3
n−n*2
n
chce wykazac, ze jest to ciag rosnacy
| an+1 | | 3n+1−(n+1)*2n+1 | | 3n*3−2n*2n−2n2 | |
| = |
| = |
| i teraz |
| an | | 3n−n*2n | | 3n−n*2n | |
nie wiem co dalej zrobic? jakies podpowiedzi?
8 lip 11:00
wredulus_pospolitus:
łatwiej będzie
an+1 − an
8 lip 11:04
wredulus_pospolitus:
albo indukcyjnie
8 lip 11:04
wredulus_pospolitus:
3*3n − n*2n − 3n + 2n*2n + 2*2n = 2*3n + n*2n + 2*2n
8 lip 11:06
ICSP: chyba pomieszałeś troszkę wyrazy ciągu a
n z a
n+1
8 lip 11:16
8 lip 11:16
zadanie: a indukcyjnie to jak by bylo?
8 lip 11:19
zadanie: od czego mam wyjsc wtedy? co dokladnie udowodnic?
8 lip 11:31
zadanie: ?
8 lip 12:45
wredulus_pospolitus:
1)
n=1
3−1*2 = 1
n=2
9−2*4 = 1
koniec dowodu ... ciąg NIE JEST ROSNĄCY

co najwyżej jest NIEMALEJĄCY
8 lip 12:54
zadanie: dziekuje
8 lip 13:14