f
fx: Dana jest funkcja f(x) = −x + 2 oraz dowolny punkt P(a,b) ∊ wykresu f. Należy przedstawić sumę
odległości od osi układu współrzędnych jako funkcje zmienne a.
Suma odległości to |a| + |b|. Gdzie b = −a + 2
więc l(a) = |a| + |−a+2|?
W odpowiedziach mam, że l(x) = |a| + |a−2|. Jak to się stało

?
8 lip 10:55
Piotr: A Ia−2I=I−a+2|
8 lip 10:59
Piotr: I−a+2I=I−1(a−2)I=I−1I * Ia−2I=Ia−2I
8 lip 11:02
Piotr: Mozesz sobie wyprowadzić tą zaleznosc, ze Ia−bI=Ib−aI
8 lip 11:07
fx: No tak, dziękuję.
Nadal coś mi nie pasuje.
Sprawdzam kiedy l(a) − 16 = 0, otrzymuję a = −7, a = 9.
Dla l(−7) otrzymuję 12 co zgadza się z odpowiedziami, ale dla 9:
l(9) = |9| + |−9 + 2| = 9 + |−7| = 16 a w opodiwedzi jest l(9) = 7. Gdzie robię błąd?
8 lip 11:10
wredulus_pospolitus:
nie bardzo rozumiem
skoro l(a)−16=0 z tego równania wyszło Ci a=−7
to l(−7) = 16
8 lip 11:15
fx: Moja pomyłka. W odpowiedziach podane są dwa punkty, kŧórych suma odległości od osi = 16 i lezą
na prostej −x + 2. Odpowiedzi do zadania P1(−7; 9), P2(9; −7)
Czyli jak? Błąd w odpowiedziach?
8 lip 11:19
fx: Treść zadania:
Znajdź współrzędne takiego punktu należącego do wykresu funkcji f, którego suma odległości od
osi układu współ· jest równa 16.
Rozwiązując przedziałami równanie |a| + |−a + 2| = 16 otrzymuję rozwiązania: a = −7 oraz a = 9.
Już rozumiem, otrzymałem xowe wsp. punktów na prostej −x+2 i po podstawieniu już się wszystko
zgadza.
8 lip 11:26