Oblicz najmniejszą odległość między punktami
wajdzik: Oblicz najmniejszą odległość między punktami, z których jeden należy do okręgu
x
2+y
2+8x−4y+16=0, a drugi do okręgu x
2+y
2−8x+6y+24=0
−2x=8 −2y=−4
x=−4 y=2
S(−4,2)
r=
√16+4−16=2
−2x=−8
−2y=6
x=4
y=−3
S(4,−3)
r=
√16+9−24=1
I teraz nie za bardzo wiem jak to wyznaczyć. Ktoś pomoże?
8 lip 10:23
wredulus_pospolitus:
krok 1
wyznacz środki okręgów
krok 2
zbadaj odległość pomiedzy środkami tych okręgów
krok 3
odejmij od niej promienie okręgów
krok 4
i wlasnie masz wyznaczona najmniejszą odległość pomiedzy punktami na okręgach
8 lip 10:33
wajdzik: Krok 1, wykonany.
|S1S2|=√(4+4)2−(−3−2)2=√64−25=√39
√39−3 − najmniejsza odległość pomiędzy punktami na okręgach.
Zgadza się?
8 lip 11:24
wajdzik:
8 lip 12:03
wredulus_pospolitus:
si
8 lip 12:07
wredulus_pospolitus:
niee
skąd
czemu masz
− w pierwiastku
8 lip 12:08
wredulus_pospolitus:
64+25 = 89
więc √89 − 3
8 lip 12:08
wajdzik: Wybacz, nie patrzyłem do wzoru tylko z pamięci.
dzięki wielkie
8 lip 12:13