Łączenie kondensatorów szeregowo:
1o ilość ładunków przepłyniętego przez każdy z kondensatorów jest taka sama
Q1=Q2=.....=Qn=Q
2o napięcie całkowite jest sumą napięć w każdym z kondensatorów
Uc=U−1+U2+....+Un
3o ponadto pojemność kondensatora określona jest wzorem
| Q | Q | |||
C= | →U= | |||
| U | C |
| Qc | Q1 | Q2 | Qn | ||||
= | + | +.... | i z kroku 1o możemy pomnożyć przez | ||||
| Cc | C1 | C2 | Cn |
| 1 | ||
| Q |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | + | +....+ | |||||
| Cc | C1 | C2 | Cn |
1o całkowita suma ładunków jakie przepłynęły jest równa
Qc=Q1+Q2+...+Qn
2o napiecie w każdym z kondensatorów jest stałe
U1=U2=...=Un=U
3o korzystając ze wzoru
| Q | ||
C= | →Q=CU | |
| U |