Trygonomietria
Nie umiem: Zbadaj, czy funkcja jest okresowa, jesli tak, zbadaj jej okres.
f(x) = sinx + cosx
f(−x) = −sinx + cos x
No i tutaj mam problem. Wydaje mi sie, ze funkcja nie jest ani parzysta, ani nieparzysta,
natomiast odpowiedz do tego zadania wskazuje co innego.
| | π | |
No bo wezmy np. argument |
| .
|
| | 4 | |
7 lip 20:35
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
sin(x) + cos(x) = √2[ |
| sin(x) + |
| cos(x)] = |
| | √2 | | √2 | |
| | π | | π | | π | |
√2(sin(x)cos( |
| ) + sin( |
| )cos(x)] = √2sin(x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
7 lip 20:49
Nie umiem:
Czyli:
stad funkcja ta jest parzysta, zgadza sie?
No i nie rozumiem tez, skad sie bierze takie, a nie inne wyrazenie po drugim znaku rownosci w
Twoim dzialaniu.
7 lip 21:26
ZKS:
Aby funkcja była parzysta co musi być spełnione?
Co do Twojego pytania to myślałem że wiesz o tym
| 1 | | π | | π | |
| = sin( |
| ) = cos( |
| ). |
| √2 | | 4 | | 4 | |
7 lip 21:35
Mila:

f(x)=sinx+cosx
Czy parzysta?
f(−x)=sin(−x)+cos(−x)=−sinx+cosx ≠f(x)
i
f(−x)≠−sinx−cosx
nie jest ani parzysta ani nieparzysta
Z definicji okresowości funkcji:
f(x+T)=f(x) T jest niezależne od x, T>0
sin(x+T)+cos(x+T)=sinx+cosx
Albo skorzystaj z postaci od
ZKS
7 lip 21:58
Nie umiem:
7 lip 22:02
Nie umiem:
7 lip 22:02
Nie umiem: Aby funkcja byla parzysta, wartosci argumentow musza byc takie same, jak ich przeciwne
odpowiedniki. Zboczylismy jednak troche z tematu, bo w zadaniu chodzi o okresowosc
Funkcja jest okresowa, poniewaz jej wykres jest przeksztalceniem funkcji sinx, jednakze tu jej
wartosci sa pomnozone przez √2, a takze przesuniete o pi/4 w lewo, zgadza sie?
7 lip 22:03
Nie umiem: I tak, jednak nie jest parzysta.

Przepraszam takze, za moje nietypowe puste odp. ale pisze z tel. i jesli ktos mnie tu uprzedzi
z odp., kiedy ja jestem w trakcie pisania, to dzieja sie dziwne rzeczy
7 lip 22:07
Mila:
Ze wzoru :
wniosek T=2π
1) sinx jest funkcją okresową o okresie zasadniczym 2π
Współczynnik
√2 'wydłuża" wykres− nie zmienia okresu
| | π | |
2) + |
| przesuwa wykres sinx w lewo− nie zmienia okresu⇒ |
| | 4 | |
T=2π
7 lip 22:20
PW: A tak w ogóle to najpierw pytałeś o okresowość, a potem bardzo się martwisz o parzystość.
To są zupełnie różne pojęcia, czy przypadkiem ich nie utożsamiasz w jakiś sposób?
Funkcja f(x)=x2, x∊R jest parzysta, ale ni ma nic wspólnego z okresowością.
Parzystość to inaczej symetria wykresu względem prostej x=0. Wykres funkcji parzystej f(x)=cosx
po przesunięciu równolegle do osi OX o wektor [a,0] staje się symetryczny względem prostej x=a
(ale parzystość może się "popsuć").
11 lip 12:17