matematykaszkolna.pl
Trygonomietria Nie umiem: Zbadaj, czy funkcja jest okresowa, jesli tak, zbadaj jej okres. f(x) = sinx + cosx f(−x) = −sinx + cos x No i tutaj mam problem. Wydaje mi sie, ze funkcja nie jest ani parzysta, ani nieparzysta, natomiast odpowiedz do tego zadania wskazuje co innego.
 π 
No bo wezmy np. argument

.
 4 
 π 
f(

) = 2
 4 
 π 
f(−

) = 0
 4 
7 lip 20:35
ZKS:
 1 1 
sin(x) + cos(x) = 2[

sin(x) +

cos(x)] =
 2 2 
 π π π 
2(sin(x)cos(

) + sin(

)cos(x)] = 2sin(x +

)
 4 4 4 
7 lip 20:49
Nie umiem: Czyli:
 π 
f(x) = 2sin(x+

)
 4 
 π 
f(−x) = − 2sin(x+

)
 4 
stad funkcja ta jest parzysta, zgadza sie? No i nie rozumiem tez, skad sie bierze takie, a nie inne wyrazenie po drugim znaku rownosci w Twoim dzialaniu.
7 lip 21:26
ZKS: Aby funkcja była parzysta co musi być spełnione? Co do Twojego pytania to myślałem że wiesz o tym
1 π π 

= sin(

) = cos(

).
2 4 4 
7 lip 21:35
Mila: rysunek f(x)=sinx+cosx Czy parzysta? f(−x)=sin(−x)+cos(−x)=−sinx+cosx ≠f(x) i f(−x)≠−sinx−cosx nie jest ani parzysta ani nieparzysta Z definicji okresowości funkcji: f(x+T)=f(x) T jest niezależne od x, T>0 sin(x+T)+cos(x+T)=sinx+cosx Albo skorzystaj z postaci od ZKS
7 lip 21:58
Nie umiem:
7 lip 22:02
Nie umiem:
7 lip 22:02
Nie umiem: Aby funkcja byla parzysta, wartosci argumentow musza byc takie same, jak ich przeciwne odpowiedniki. Zboczylismy jednak troche z tematu, bo w zadaniu chodzi o okresowosc Funkcja jest okresowa, poniewaz jej wykres jest przeksztalceniem funkcji sinx, jednakze tu jej wartosci sa pomnozone przez 2, a takze przesuniete o pi/4 w lewo, zgadza sie?
7 lip 22:03
Nie umiem: I tak, jednak nie jest parzysta. emotka Przepraszam takze, za moje nietypowe puste odp. ale pisze z tel. i jesli ktos mnie tu uprzedzi z odp., kiedy ja jestem w trakcie pisania, to dzieja sie dziwne rzeczy emotka
7 lip 22:07
Mila: Ze wzoru :
 π 
f(x)=2sin(x+

)
 4 
wniosek T=2π 1) sinx jest funkcją okresową o okresie zasadniczym 2π Współczynnik 2 'wydłuża" wykres− nie zmienia okresu
 π 
2) +

przesuwa wykres sinx w lewo− nie zmienia okresu⇒
 4 
T=2π
7 lip 22:20
PW: A tak w ogóle to najpierw pytałeś o okresowość, a potem bardzo się martwisz o parzystość. To są zupełnie różne pojęcia, czy przypadkiem ich nie utożsamiasz w jakiś sposób? Funkcja f(x)=x2, x∊R jest parzysta, ale ni ma nic wspólnego z okresowością. Parzystość to inaczej symetria wykresu względem prostej x=0. Wykres funkcji parzystej f(x)=cosx po przesunięciu równolegle do osi OX o wektor [a,0] staje się symetryczny względem prostej x=a (ale parzystość może się "popsuć").
11 lip 12:17