Całka nieoznaczona
Monika:
7 lip 19:17
Monika: Pomocy? Jak to zrobić?
7 lip 19:36
Monika: pomocy?
7 lip 19:58
Monika:
7 lip 20:54
ZKS:
x = tg(u) ⇒ dx = [tg
2(u) + 1]du
| | tg2(u) + 1 | | du | |
∫ |
| du = ∫ |
| = ∫ |cos(u)|du = |
| | [√1 + tg2(u)]3 | | √tg2(u) + 1 | |
| | x | |
|sin(u)| + C = | |
| | + C |
| | √x2 + 1 | |
7 lip 21:14
Monika: jeżeli x=tg(u)
du=dx*(1+u
2)
7 lip 21:27
ZKS:
Znamy pochodną funkcji tg(x)?
7 lip 21:32
7 lip 21:34
ZKS:
| | 1 | |
A wiesz ile wynosi |
| jak byś mogła to inaczej zapisać? |
| | cos2(x) | |
Poza tym jak otrzymałaś po zróżniczkowaniu x = tg(u)
7 lip 21:37
Monika: to jest inaczej tg2x+1
zgadza się
7 lip 21:47
ZKS:
Tak więc wszystko już jest zrozumiane i nie ma wątpliwości?
7 lip 21:49
Monika: tak wszystko jasne! Dziękuje
7 lip 21:57
Monika: | | x | |
a nie rozumiem dlaczego |sinu|= |
| |
| | √1+x2 | |
7 lip 22:11
ZKS:
| | x | |
Skoro x = tg(u) to u = arctg(x) a sin[arctg(x)] = |
| . |
| | √1 + x2 | |
7 lip 22:18
ZKS:
Wykorzystamy do tego wzór
| | tg(α) | |
sin(α) = |
| . |
| | √tg2(α) + 1 | |
Niech tg(α) = x wtedy α = arctg(x)
| | x | |
sin[arctg(x)] = |
| . |
| | √x2 + 1 | |
Oczywiście przy odpowiednich założeniach które nie chciało mi się już pisać ale mam
nadzieję że teraz już wiesz wszystko.
7 lip 22:24
Monika: | | x | |
ale skąd sin(arctgx)= |
| |
| | √1+x2 | |
z jakiego to wzoru?
7 lip 22:47
Mila:
II sposób
| | 1 | | 1 | | −1 | |
[ |
| =t, x= |
| , dx= |
| dt}] |
| | x | | t | | t2 | |
| | −1 | dt | | −t dt | |
∫ |
|
| =∫ |
| = |
| | t2 | (1+1/t2)*√(1+1/t2) | | (t2+1)√t2+1 | |
teraz podstawienie :
| | du | |
1+t2=u; 2tdt=du; tdt= |
| |
| | 2 | |
| | −1 | | du | | −1 | |
= |
| ∫ |
| = |
| ∫u−3/2du=.. dokończ |
| | 2 | | u√u | | 2 | |
7 lip 22:49
ZKS:
Monika napisałem Ci przecież wiedziałem że pewnie o to zapytasz więc na zapas wcześniej
to napisałem.
7 lip 22:52
Monika: | | −t | |
Mila skąd się wzięło ∫ |
| chodzi o te −t |
| | √1+t2(1+t2) | |
8 lip 01:12
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
− |
| * |
| = |
| | t2 | | | | 1 | | 1 | | 1 + |
| * (1 + |
| )1/2 | | | t2 | | t2 | |
| |
| | 1 | |
− |
| = |
| | | | t2 + 1 | | 1 | | t2 * |
| * | |
| |√t2 + 1 | | | t2 | | t | |
| |
8 lip 01:21
Monika: a jak np. rozwiązać
| | x*earctgx | | x | |
∫ |
| =| f(x)= earctgx g'(x)= |
| |= |
| | (√1+x2)3 | | (√1+x2)3 | |
| | 1 | | −1 | |
f'(x)=earctgx* |
| g(x)= |
| | |
| | 1+x2 | | √1+x2 | |
| | −earctgx | | earctgx | |
= |
| +∫ |
| |
| | √1+x2+ | | (√1+x2)3 | |
8 lip 01:55