Granica funkcji z e i potęgowaniem
Rafał: Cześć, rozwiązywałem już dużo granic jednak z tą nie mogę sobie poradzić... Nie chodzi mi o
wynik, tylko sposób w jaki mam to rozwiązać. Pozdrawiam
x→0
7 lip 16:32
pigor: ... , tu najlepiej skorzystać z całek elementarnych np. tak :
| | 1−5x | | | | −ln5 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| = ln5...  |
| | 1−ex | | | | −lne | |
7 lip 16:40
Rafał: Nie mogę korzystać z całek nie znając ich, da radę inaczej?
7 lip 16:42
pigor: ... jak nie znasz to niedobrze, b. niedobrze − moim zdaniem − a inaczej,
długa droga (można ją wykazać sobie, ale nie przy tym edytorze z granicy z e),
a jak nie, to jak umiesz różniczkować zastosuj metodę pana H , bo masz tu
nieoznaczoność [
00] . ...
7 lip 16:55
Rafał: | | 5xln5 | |
No dochodze do momentu gdzie mam |
| , ale co dalej? |
| | ex | |
7 lip 17:17
Mila:
5x→1
ex→1 dla x→0
granica =ln5
7 lip 18:37