ss
use: Mam problem natury umownej
otóż zadanie jest takie ; Korzystajac z funktorow i kwantyfikatorow zapisac podane zdania ...
itd
I mam zdanie ;
Kazda liczba podzielna przez 10 jest parzysta;
I teraz tak odpowiedz do tego zadania jest taka ;
∀n:(n|10)⇒(n|2)
a w ksiazce jeszcze do szkoly srednie bodajze Henryka Pawlowskiego taki zapis czyli b|a byl
okreslony w ten sposob ze a jest podzielna przez b lub b jest dzielnikiem liczby a i symbol
do etgo byl taki b|a.
Wiec ja sie teraz pytam jak to sie ma do tej odpowiedzi do tego zadania

powinno byc przeciez
(10|n) ⇒ (2|n) wiec jak to jest
7 lip 15:57
fx: Może operuj na reszcie stosując modulo, albo zaznacz na początku pracy jaką konwencje opisu
stosujesz.
7 lip 16:07
use: Znaczy wiesz tutaj nie chodzi o żadną prace , po prostu rozwiązuje sobie jakis tam zbiór zadań
z politechniki bodajże rzeszowskiej i po prostu irytuja mnie takie sytuacje kiedy wszystko
jest proste i zrozumiałe a nagle w odpowiedziach spotykam sie z czyms takim, mam swiadomosc ze
ksiazke napisac ktos mądrzejszy ode mnie, oczywiscie mam rowniez swiadomosc ze w ksiązkach sa
rowniez bledy jednak zastanawiam sie jak jest w tym przypadku ? jak jest z tym zapisem.... bo
raz spotkalem sie inaczej a teraz spotykam sie inaczej ..... masakra powinno byc przeciez w
matematyce wszystko jednoznacznie okreslone a nie takie jakies dziwne sprzecznosci.....
7 lip 16:11
asdf: No nie do końca, kolejny przykład:
funkcja wypukła wygląda tak: ∪, a wklęsła: ∩. Kiedyś było odwrotnie...Wszystko zalezy od
przyjętego zapisu, a w rzeczywistości (przypuśmy, ze pojdziesz do tablicy) − nikt nie bedzie
mial do Ciebie o to pretensje.
7 lip 16:34
fx: asdf − świetny przykład. Ja sobie radziłem zawsze tak, że po prostu rysowałem kształt funkcji i
nie zajmowałem się słownym opisem czy wypukły jest kieliszek w normalnym ustawieniu, czy "na
głowie".
use − ale tak już jest, że nie wszystko da się ujednolicić globalnie. Dlatego w większości
opracowań masz legendy, słowniczki, wstępy. Kwestią jest opis funkcjonalności a nazwa to
szczegół.
7 lip 18:32