pole obszaru
agata: ile wynosi pole obszaru ograniczonego krzywymi y=2−x2 i y=x
prosze o pomoc
7 lip 12:29
7 lip 12:36
agata: ale chodzi mi o wynik, bo ja zrobilam i wyszlo mi 1,5. czy ktos moglby mi powiedziec czy to
jest dobrze?
7 lip 12:38
agata: prosze o pomoc...
7 lip 12:44
ZKS:
To pokaż jak liczysz.
7 lip 13:26
Aga1.:

Bez obliczeń widać,że P>1,5.
7 lip 14:07
agata: Oznaczona od −2 do 1 z 2−x2−x
∫−x2−x+2=
∫−x2 + ∫−x +∫2=−x3/3 −1/2x + 2x
i podstawiam granice
7 lip 14:51
pigor: ..., tam masz −1/2x, a powinno być −1/2x
2 i dalej F(1)−F(−2)= P − szukane pole . ...
7 lip 14:59
AS: Odp. P = 4,5 j2
7 lip 15:07
7 lip 15:16
ZKS:
Nie odświeżałem dlatego taki spóźniony post ode mnie.
7 lip 15:17
agata: dobra juz wiem gdzie popelnilam blad, w pewnym miejscu pomylilam znaki i wynik poszedl sie
rypac
7 lip 15:20
agata: tego bledu nie mialam w zadaniu, tylko tutaj zle napisalam...
7 lip 15:22