Trygonomietria
Nie umiem: Zbadaj, czy funkcja jest parzysta, czy nieparzysta.
f(x) = x * sinx
−f(x) = −x * (−sinx)
−f(x) = x * sinx
F. jest parzysta, poniewaz dla argumentow ujemnych funkcja przyjmuje te same wartosci, co dla
ich przeciwnych odpowiednikow. Czy tak? Zaraz dodam tez kilka kolejnych przykladow.
7 lip 11:35
ICSP: −f(x) = −(x*sinx) = −x * sinx albo x * (−sinx) . Na pewno nie tak jak zapisałeś.
7 lip 11:41
Nie umiem: | | −sinx | | −sinx | | sinx | |
f(−x)= |
| = |
| = − |
|
|
| | 2+(−sin2x | | 2+sin2x | | 2+sin2x | |
F. nieparzysta
7 lip 11:43
Nie umiem: W pierwszym mialo byc rowniez f(−x), nie −f(x). Wobec tego chyba jest dobrze?
7 lip 11:44
ICSP: w takim razie dobrze

Tylko nie wiem dlaczego piszesz że jest parzysta.
7 lip 11:54
ICSP: drugie też wygląda dobrze
7 lip 11:54
Nie umiem: Teraz z funkcja signum.
Sama funkcja sgn jest nieparzysta, wobec tego sgn(−x) = −sgnx
f(x) = sgnx * sinx
f(−x) = sgnx * sinx
F. parzysta. Zgadza sie?
7 lip 12:03
ICSP: tak
7 lip 12:07