ciagi
zadanie: mam pytanie: czy kazdy ciag rosnacy jest ograniczony z dolu a kazdy ciag malejacy jest
ograniczony z gory?
7 lip 10:41
Trivial:
Tak. Dzieje się tak dlatego, że wartości ciągu zaczynają się od pewnego n − np. od n=0 albo
n=1. Załóżmy że wartości zaczynają się od n=0. Wtedy mamy:
1. Dla ciągu rosnącego zachodzi an−1 < an. Rozwijając to dalej otrzymujemy:
a0 < a1 < a2 < ... < an (dla dowolnego n)
Zatem ciąg an jest ograniczony z dołu.
2. Dla ciągu malejącego analogicznie. (an−1 > an)
Co innego jeśli chodzi o funkcje. Dla funkcji nie jest to prawda (weź np. funkcję f(x) = x).
7 lip 10:46
zadanie: dziekuje
7 lip 11:01
zadanie: to jeszcze zapytam: kiedy ciag nie jest ograniczony?
wedlug mnie wtedy gdy jest ograniczony tylko z dolu lub tylko z gory lub ani z dolu ani z gory
dobrze?
7 lip 11:03
Trivial:

Tak. Ciąg ograniczony to taki, którego
wszystkie wartości mieszczą pomiędzy dwoma
| | π | |
liczbami. Np. ciąg an = sin(n* |
| ) jest ograniczony. Wszystkie jego wartości mieszczą się |
| | 6 | |
pomiędzy liczbami −1 i 1 (−1 ≤ a
n ≤ 1).
7 lip 11:16
zadanie: dziekuje
7 lip 11:18