wyrazenie wymierne
marek: | √2 − 1 | | √2 +3 | | √2 +1 | |
| + |
| − |
| |
| √2 + 2 | | √2 −1 | | √2 | |
po usunieciu niewymiernosci z mianownikow, wynik nadal wychodzi bledny. czuje, cos mieszam
podczas sprowadzania do wsp. mianownika.
7 lip 00:55
Bogdan:
| | √2 − 1 | | √2 + 3 | | √2 + 1 | |
... = |
| + |
| − |
| = |
| | √2(√2 + 1) | | √2 − 1 | | √2 | |
| | ... | |
= |
| = ... |
| | √2(√2 + 1)(√2 − 1) | |
licznik i pozostałe obliczenia wykonaj samodzielnie
7 lip 01:17
5-latek: z tego co widze to 1 mianownik bedzie 2−4=−2 drugi 2−1=1 i trzeci 2 po usunieciu
niewymirnosci z mianownikow
Dostaniesz tak
| (√2−1)(√2−2) | | (√2+1)√2 | |
| +(√2+3)(√2+1)− |
| licz dalej |
| −2 | | 2 | |
7 lip 01:18
marek: | | 4−2 √2−√2 | |
wyszlo mi |
| + 5+3√2− 32 po prostu gubie sie w wyznaczaniu |
| | −2 | |
wspolnego mianownika.
7 lip 22:02
7 lip 22:30
Eta:
Można zapisać tak ( bez minusa w mianowniku) ... jak podał
5−latek
| (√2−1)(2−√2) | | 2(√2+3)(√2+1) | | (√2+1)*√2 | |
| + |
| − |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2√2−2−2+√2+4+2√2+6√2+6−2−√2 | |
= |
| =.......... |
| | 2 | |
=
5√2+2
7 lip 23:15
marek: a gdzie sie podzial ten minus? :S
8 lip 01:20
Aga1.: Minus został przeniesiony do licznika i włączony do drugiego nawiasu.
8 lip 07:13