logika
use: Witam, mam udowodnic tautologie , do tego zadania nie ma odpowiedzi w ksiazce jednak jasno jest
powiedziane ze trzeba tą tautologie udowodnić,wiec zakladam ze to ma byc tautologia i teraz
nie wiem czy jest błąd w zadaniu czy to ja sie myle, zadanie jest takie;
[(p∧r)v(q∧s)]⇔[(pvq)∧(r vs)]
rozpisuje to metodą zero−jedynkową i wychodzi mi ze to nie jest tautologia, sprawdzalem
kilkukrotnie i nie widze bledu, jedyne co widze to to ze gdyby zamiast ⇔ bylo ⇒ to to bylaby
tautologia.
Sprawdzi mi to ktoś

? zalezy mi na odpowiedzi czy jest to tautologia czy nie ...
6 lip 17:21
Trivial: Hm. Zaraz napiszę automatyczne sprawdzanie tautologii!

Please wait.
6 lip 17:28
use: ok
6 lip 17:30
use: @trivial długo ten program to sprawdza

? ^^
6 lip 18:24
Trivial: Niedługo, tylko jeszcze go piszę. Już prawie gotowy.
6 lip 18:31
use: aha ok nie ma sprawy myslalem po prostu ze są jakieś komplikacje

a tak w ogóle to możesz ten programik później np. wysłać do kogoś

?
6 lip 18:34
Trivial: ściśle tajne.
6 lip 18:36
Trivial: OK napisany, zobaczmy czy działa.
6 lip 18:36
use: taa... scisle tajne ^^
6 lip 18:38
6 lip 18:38
Trivial:
FAIL for these environments:
s=0, r=1, q=1, p=0
s=1, r=0, q=0, p=1
6 lip 18:40
use: no wlasnie mi tez tak wyszlo ze dla tych wartosci to nie jest prawda wiec co jest z tym
wolframem

?
6 lip 18:41
Trivial: Trzeba zapisać poprawnie w wolframie.
6 lip 18:42
use: a sprawdz TRIVIAL z ciekawosci dla => implikacji , bo mozliwe ze o to chodzilo w ksiazce tylko
sie pomylili
6 lip 18:42
use: czyli mam rozumiec ze Ruch prostego zle to zapisal
6 lip 18:43
use: A nie mógłbys mi wysłać tego programu
6 lip 18:43
6 lip 18:44
use: No i gitarka implikacja jest prawdziwa

dzieki trivial ogarne tego wolframa i będzie gitara
6 lip 18:46
6 lip 18:47
use: no stary a jak sie tym poslugiwac mozna xD >?
6 lip 18:49
Trivial:
Nie ma UI, przykład wkompilowany w źródło. na samym dole masz test = ... Tam wpisujesz swoje
wyrażenie logiczne. Do wyboru masz:
data Exp = T | F | Var ID | Not Exp | Exp :+: Exp | Exp :*: Exp
6 lip 18:51
Trivial: i dodatkowe operatory ==> oraz <=>
6 lip 18:52
Trivial:
Nowa wersja, która ma szczątkowe UI:
http://www.sendspace.com/file/4l77tr
W katalogu bin skompilowany program.
Jeśli ktoś chce skompilować samodzielnie to robi się to wydając polecenie:
cabal install --bindir=bin
w katalogu głównym projektu (potrzebne HaskellPlatform).
Po włączeniu programu (bin/tautology.exe) wpisujemy wyrażenie do konsoli. Do wyboru mamy
operatory:
!a
// NOT
a+b
// OR
a*b
// AND
a=>b
// implikacja
a<=>b
// równoważność
Do kontrolowania kolejności działań używa się nawiasów okrągłych, np.:
(a+b)*c
// (a⋁b)⋀c)
6 lip 19:57
use: spoko programik
6 lip 20:51
use: i nawet działa
6 lip 20:51
Trivial:
6 lip 20:53