matematykaszkolna.pl
Problem z wyborem Bartek : Siemka czy ktoś z was pisał maturkę z matematyki i fizyki rozszerzonej i mógłby ocenić ,która jest łatwiejsza do zdania? bo za rok postanowiłem poprawiać matematykę podstawową i do tego chciałby napisać jeszcze jakiś przedmiot dodatkowy i właśnie zastanawiam się między matematyką a fizyką ? Bo dwa na raz odpadają , raczej nie dałbym rady ich ogarnąć . I czy polecacie jakieś zbiory zadań ? Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi emotka
6 lip 17:02
use: Stałem przed takim samym wyborem jak ty tylko że ja nie poprawialem matury jednak mialem dylemat co ogarnąć do matury, fizyke czy matematyke bo wiedzialem ze te przedmioty najbardziej licza sie w rekrutacji na studia. Wybrałem fizyke i zacząłem sie jej uczyć jednak po jakims czasie zrozumiałem że z moim aparatem matematycznym ( w tamtym okresie był tak żałosny że nie potrafiłem rozwiązać rownania kwadratowego)zrezygnowalem z fizyki i zacząłem uczyc sie wiec matematyki bo stwierdziłem, że tak i tak jest na maturze wiec trzeba ją zadawać a fizyke niekoniecznie. I powiem Ci, ze nie zaluje, bo zdalem matme w tym roku, choc nie jestem zadowolony z wyniku jednak ciesze sie ze zrezygnowalem z fizyki bo prawde mowiąc bez porządnego obycia z matematyka w fizyce napotkasz trudnosci poraktycznie na każdym kroku ( juz nie mowie jakbys chciał liczyć jakieś obwody RLC czyli zawierające rezystor, kondensator i cewke tam bez matematyki to powiem ci szczerze ze kiepsko to widze ). Wiec jesli chodzi o mnie to dobrze ci radzee ucz sie lepiej majcy bo bez tego w fizyce nie naskaczesz, bo na maturze tez musisz cos policzyc.A jak majce ogarniesz to pozniej wystarczy zrozumiec mechanizmy rządzące fizyką i już wszystko bedzie jasne. Oczywiscie dobrze byloby uczyc sie dwoch naraz ale jezeli chcesz wybrac miedzy taką alternatywą to ja nie wachałbym sie tylko wybrałbym matematyke emotka
6 lip 17:15