Paula: Popatrz na informacje o zyskach piekarni Pączuś w marcu i kwietniu.
Piekarnia Pączuś (zyski w tyś. złotych)
III IV
zysk ogółem 50 50
zysk ze sprzedaży pączków 20 30
a)O ile procent wzrósł zysk ze sprzedaży pączków w kwietniu w porównaniu z marcem?
b)Jaki procent zysku piekarni Pączuś stanowił zysk ze sprzedaży pączków w marcu, a jaki w
kwietniu?
c)O ile punktów procentowych wzrósł zysk ze sprzedaży pączków w kwietniu w porównaniu z
marcem?
Bradzo proszę o pomoc(pilne!)
Z góry dzięki
22 wrz 14:43
Jakub: a) Zysk wzrósł o 10 czyli o 10/20 = 0,5 = 50%
b) 20/50 = 0,4 = 40% w marcu
30/50 = 0,6 = 60% w kwietniu
c) zysk wzrósł z 40% do 60% czyli 20%
22 wrz 15:55
Moi: a) najpierw musisz ulozyc proporcje: zysk ze sprzedazy w marcu to jest 100%, zysk z
kwietnia to x% --->>
20 zl zysku --> 100%
30 zl zysku --> x%
Mnozysz na krzyz, otrzymujac: x= (30*100)/20
z tego wynika, ze x=150%. Z tego wiadomo, ze wzrost zysku ze sprzedazy paczkow wynosi
50%.
b)Ukladasz proporcje:
zysk ogolem -->100%
zysk z paczkow --> x%
Rozwiazujesz jak powyzsze.
c) Punkty procentowe wyrazaja bezwzgledna roznice miedzy dwoma wyrazeniami procentowymi.
Mysle, ze aby odpowiedziec na to pytanie, musisz odjac mniejszy wynik z poprzedniego
podpunktu od wiekszego.
Prosze o ewentualna poprawke
22 wrz 16:00
Zuzolek. xd: a) (30−20)/20 * 100 % = 1000/20= 50 %
A podpunkt b i c nie umiem. xdd
30 wrz 18:07