ciagi
zadanie: | | n+2n | |
wykaz, ze ciag jest ograniczony an= |
| |
| | 3n | |
ciag jest ograniczony gdy m≤a
n≤M.
6 lip 11:30
zadanie: ale jak to zastosowac?
6 lip 12:03
6 lip 12:35
zadanie: i to koniec?
6 lip 13:07
ICSP: Dolne ograniczenie jest oczywiste. Górne wypadało by jednak udowdnić jakoś:(
6 lip 14:27
Godzio:
| | n | | 1 | |
Ciąg |
| jest malejący, więc największym jego wyrazem jest |
| (dla n = 1 ) |
| | 3n | | 3 | |
| | 2 | |
Analogicznie dla drugiego ciągu, |
| |
| | 3 | |
| 1 | | 2 | |
| + |
| = 1 |
| 3 | | 3 | |
6 lip 14:49
zadanie: ok dziekuje
6 lip 14:57
zadanie: | | 1+(−1)n*n2 | |
zbadaj ograniczonosc ciagu an |
| |
| | n+19 | |
| | 5 | | 4 | | 17 | |
a1=0; a2= |
| ; a3=− |
| ; a4= |
| z tego wynika ze ciag nie jest monotoniczny |
| | 20 | | 11 | | 23 | |
czyli nie jest ograniczony z dolu i nie jest ograniczony z gory . dobrze?
6 lip 15:16
ICSP: zwły wniosek. Z tego że nie jest monotoniczy wcale nie wynika ze nie jest ograniczony.
6 lip 15:18
Godzio:
To że ciąg nie jest monotoniczny nie oznacza, że jest ograniczony

Pomyśl nad innym uzasadnieniem
6 lip 15:18
zadanie: chyba nie wpadne na to uzasadnienie
6 lip 15:37
Godzio:
Co się dzieje gdy n jest parzyste i idzie do nieskończoności ?
Co się dzieje gdy n jest nieparzyste i idzie do nieskończoności ?
6 lip 15:38
zadanie: gdy n jest parzyste wyrazy ciagu sa dodatnie a gdy n jest nieparzyste to sa ujemne
6 lip 15:43
zadanie: o to chodzilo?
6 lip 15:52
zadanie: wiec raz jest dodatnie a raz ujemne dlatego jest nieograniczony z dolu i nieograniczony z gory
tak? czyli nie ma takiej liczby m i M aby spelniala warunki tak?
6 lip 16:00
Godzio:
Dla n parzystych mamy:
| 1 + n2 | |
| co dla dużych n dąży do nieskończoności (bo n2 rośnie znacznie szybciej niż |
| n + 19 | |
n)
Dla n nieparzystych mamy −n
2, czyli dąży do − nieskończoności, zatem ciąg nie jest ograniczony
ani z dołu ani z góry
6 lip 16:13
zadanie: dziekuje
6 lip 16:20
zadanie: ciag (an) jest rosnacy. co mozna powiedziec o monotonicznosci ciągu (bn)?
bn=2an−3 wtedy ten ciag jest malejacy bo bn=−an
bn=−3an+10 wtedy ten ciag jest rosnacy dobrze?
6 lip 16:24
Godzio: Popatrz na to co napisałeś (chyba powinno być na odwrót)
6 lip 16:26
ICSP: an rosnący ⇒ an+1 − an > 0
Aby zbadać monotoniczność ciągu bn badasz znak :
bn+1 − bn
6 lip 16:26
zadanie: czyli 2an+1−3−2an+3=2(an+1−an)>0 czyli ciag bn jest rosnacy
6 lip 16:35
zadanie: zbadaj monotonicznosc ciagu (an)
an=b1+b2+...+bn, gdzie (bn) jest ciagiem o wyrazach dodatnich czyli:
b1+b2+...+bn+1−b1−b2−...−bn=bn+1−bn dobrze? i co teraz?
6 lip 16:39
Godzio: bn też się skasuje, zostanie tylko bn + 1 > 0
Wniosek: an − rosnący
6 lip 16:44
zadanie: dziekuje
6 lip 16:58
zadanie: podaj przyklad ciagu:
rosnacego i ograniczonego z gory
malejacego i ograniczonego z dolu
ale przeciez kazdy ciag rosnacy jest ograniczony z dolu a kazdy ciag malejacy jest ograniczony
z gory no to jak?
6 lip 17:00
ICSP: nie każdy.
Weź dowolny ciąg rosnący z wyrazami ujemnymi. Wtedy będzie on ograniczony przez dowolną liczbę
dodatnią.
6 lip 17:02
Godzio:
| | 1 | |
(1 + |
| )n −− rosnący i ograniczony z góry |
| | n | |
| 1 | |
| − malejący i ograniczony z dołu |
| n | |
6 lip 17:18
zadanie: nie wiem jaki to moze byc ciag (u mnie z tymi ciagami tak pisalo w ksiazce)
6 lip 17:20
zadanie: | | 1 | |
bo ciag |
| jest jeszcze ograniczony z gory ale to nie przeszkadza? |
| | n | |
6 lip 17:23
zadanie: ?
6 lip 17:29
ICSP: a masz w poleceniu coś na ten temat ?
6 lip 17:32
zadanie: nie
6 lip 18:11