okrąg
x3:
Rozwiąż poniższe zadanie:
W kartezjańskim układzie współrzędnych napisz równanie okręgu O(R;a;b) o którym
wiadomo że:
1)promień wodzący zakreślający ten okrąg wynosi R
2) A(x1;y1)∊O(R;a;b)
3) Wiadomy jest też tg i sin kąta skierowanego jaki tworzy promień wodzący(w położeniu
standardowym tj zgodnym ze zwrotem i kierunkiem osi OX) z promieniem w położeniu
O(a;b)A(x1;y1)
6 lip 10:14
fx: Równanie okręgu ma postać ogólną:
(x−x0)2 + (y−y0)2 = r2
W Twoim przypadku skoro do okręgu należy punkt A to znaczy jego współrzędne spełniają równanie
okręgu:
(x−x1)2 + (y−y1)2 = R2
3. Nie ma pełnej informacji.
6 lip 11:04
hwdtel iZen64:
| ⎧ | a=x1−Rcosα | |
| ⎜ | b=y1−Rsinα | |
| ⎨ | (x−a)2 + (y−b)2 =R2 |
|
| ⎩ | cosα=sinαtgα | |
P.S.Co jest? Kto nadaje takie pouczająco−ignoranckie bzdety jak
fx
3)wiadomy jest też tg i sin kąta skierowanego α−powinno być (ale to jasne!)
6 lip 12:45