Zbiór liczb, których odległość na osi liczbowe od liczby -2 jest równa 4, można
kamczatka: Zbiór liczb, których odległość na osi liczbowe od liczby −2 jest równa 4, można opisać
równaniem:
Odpowiedź: |x+2| = 4
Ale czy mógłby mi ktoś to rozrysować graficznie ?
6 lip 10:14
6 lip 10:32
5-latek: jesli masz takie rownanie |x+2|=4 to graficzne rozwiazujesz go tak .
Rysujesz os liczbiowa i na osi zaznaczaz liczbe przeciwna do liczby ktora masz w module
czyli u nas bedzie to −2 . Teraz przesuwasz sie o 4 w leweo i zazznaczasz i tak samo o 4 w
prawo i zaznaczasz ile to bedzie .
Algebraicznie rozwiazujesz to tak
|x+2|=4
x+2=4 i x+2=−4 rozwiaz te rownania i sprawdz czywyniki wyszly te same .
6 lip 10:36
bezendu:
5−latek mały błąd nie będzie tak ''i'' tylko ''lub''
x+2=4 lub x+2=−4
x=2 lub x=−6
@kamczata masz graficznie tak jak chciałeś
6 lip 15:45
5-latek: masz racje pomylka z rozpedu bo rowiazywalem co innego jeszce .
6 lip 15:59
bezendu: każdemu się może zdarzyć
6 lip 16:04