Tożsamość trygonometryczna
bezendu:
Wykaż prawdziwość tożsamości:
| tgx−ctgx | | tg2x−1 | |
| = |
| |
| tgx+ctgx | | tg2x+1 | |
| | sin2x−cos2x | | cosxsinx | |
= |
| * |
| = |
| | cosxsinx | | sin2x+cos2x | |
| | sin2x−cos2x | | cos2x | |
= |
| * |
| = |
| | cos2x | | sin2x+cos2x | |
i teraz L=P
pierwszy raz spotkałem się z taką tożsamością zawsze wystarczyło sprawdzić lewą lub prawą
stronę
(czy ta tożsamość jest dobrze zrobiona ?)
5 lip 22:05
Saizou : jest ok, pamiętaj że jak robisz wszystko zgodnie z prawami matematyki to czemu nie
5 lip 22:07
Saizou : ale chyba łatwiej jest zrobić
5 lip 22:09
bezendu: Wiem Saizou, że można tak jak pokazałeś, ale mnie zastanawiało właśnie jak wyjdzie takie coś to
czy sprawdzamy druga stronę równania
5 lip 22:13
Saizou : tylko w moim i Twoim rozwiązaniu jest brak
5 lip 22:14
PW: Najprościej było przekształcić prawą stronę − po podzieleniu licznika i mianownika przez tgx
i zastosowaniu równości
otrzymamy lewą stronę.
Oczywiście zaczynamy od dziedziny.
6 lip 00:38