matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka wymierna
Aneta:
Całka wymierna: ∫
2x
x−1
Wiem że mianownik przez podstawienie a co z tym "x" i że "2" przed całkę proszę o pomoc
5 lip 19:58
Mila:
2x
2x−2+2
2*(x−1)
2
=
=
+
x−1
x−1
x−1
x−1
2x
2
∫
dx=∫2dx+∫
dx
x−1
x−1
5 lip 20:03
Aneta:
dziękuję
5 lip 20:20
Mila:
5 lip 20:36