Open Mind ;)
V.Abel: Hej!
Ważne pytanie − w jaki sposób nauczyć się szybko liczyć w głowie?
5 lip 19:24
use: a co chcesz w tej głowie liczyć

całki

różniczki
5 lip 19:32
Basia: po prostu nie używać kalkulatora; po jakimś czasie samo przyjdzie
5 lip 19:35
AS: Wykorzystać pewne skróty obliczeniowe np.
a) mnożenie przez 11 − między cyfry wstawić sumę ich cyfr
np. 53*11 = 583 (5(5+3)3 , 49*11 = 539
b) kwadrat liczby kończącej się 5 − pierwszą cyfrę pomnożyć
przez cyfrę + 1 i dopisać 25 np. 652 = 4225 , 852 = 7225
c) mnożenie a*b
5 6 stosować klucz | \ / | 6*3 = 18 piszę 8 , 1 dopisuję do drugiego kroku
x 4 3 | / \ | 5*3 + 6*4 + 1 = 40 piszę 0 , 4 dopisuję do
trzeciego kroku
−−−−−−−− 5*4 + 4 = 24
2 4 0 8
5 lip 19:56
Mila:
Skrócone podnoszenie do kwadratu liczb z cyfrą jedności 5)
152=225
352=1225 ( końcówka 25 , 12=3*4)
452=2025 ( końcówka 25, 20=4*5)
5 lip 20:00
V.Abel: Dzięki! ! !

, a co z szybkim dodawaniem i odejmowaniem, bo szczerze mówiąc w miarę sprawnie
to idzie, ale powinno sprawniej, macie jakieś rady?
5 lip 21:40
asdf: skupienie + ćwiczenia. Ale po co Ci to?
5 lip 23:18
5 lip 23:39
V.Abel: uważam, że umiejętność szybkiego liczenia, nie jest nieprzydatna

ale tak serio jakieś pomysły, techniki coś w tym stylu?

use − spoko filmik
6 lip 14:23
Trivial:
V.Abel, szybkie mechaniczne obliczenia na liczbach przydają się chyba tylko do walidacji
poprawności wydanej reszty w sklepie.
6 lip 15:13