Jeżeli liczba a należy do przedziału (−8;−4), to wyrażenie I −a−2 I można zapis
kamczatka: Jeżeli liczba a należy do przedziału (−8;−4), to wyrażenie |−a−2| można zapisać w postaci:
a) −a−2
b) a−2
c) −a+2
d) a+2
Odp to A.
Znalazłem tutaj na forum to zadanie ale dalej nie kumam. Wybieram np. z przedziału liczbę −3
podstawiam i wychodzi |−5| = 5 , więc według odp A : −5 − 2 = −7 o to chodzi ?
5 lip 18:38
Basia:
a∊ (−8;−4) ⇔ −8 < a < −4 /*(−1) ⇔ 8 > −a > 4 / −2 ⇔ 6 > −a−2 > 2
skoro −a−2 > 2 to jest dodatnie czyli −a−2>0 ⇒ |−a−2| = −a−2
5 lip 18:41
Basia: albo graficznie; narysuję Ci
5 lip 18:43
Basia:
−a symetria względem 0
−a−2 przesuwasz o 2 w lewo
no i widać teraz, że −a−2 > 0
5 lip 18:50
kamczatka: już wiem o co chodzi dzięki za tak ibszerne wytłumaczenie zadania.
5 lip 18:57
kamczatka: Wracam jeszcze do tego zadania bo pasuje mi tu rowniez odpowiedz −a+2 , bo co tutaj nie
podstawie z przedzialu to wychodzi mi liczba dodatnia, to czemu odpowiedz ta jest zla?
6 lip 09:22
5-latek: Kolego . Przeciez znany definicje wartosci bezwzglednej |x|=x dla x≥0 czyli opuszczajac
wartosc bezwzgledna nie mieniamy znaku na przeciwny . ale jest takze |x|=−x dla x<0 czyli
opuszczajac wartosc bezwzdgledna zmieniamy znak na przeciwny
Teraz juz wiesz ze dla tego przedzialu czyli a∊(−8.−4) to co jest w srodku tego modulu jest
dodatnie to popatrz na definicje ktrora mowi nam ze opuszczajac wartosc bezwzgledna (modul )
nie zmieniamy znaku czyli |−a−2|=−a−2 i i to jest prawidlowa odpowiedz do tego zadania . .
A co by bylo gdybysmy musieli opuscic modul ze zmiana znaku na przeciwny . Wtedy by to
wygladalo tak |−a−2|=−(−a−2)=a+2. tak by bylo gdyby to co w srodku w module wyszlo ujemne .
6 lip 10:53