Liczba |3-p{2}| + |p{2}-3| jest równa:
kamczatka: Liczba |3−√2| + |√2−3| jest równa:
Powinno wyjść 6−2√2
ja obliczam tak:
−(3−√2) + (−(√2−3) = (−3+√2) + (−√2+3) i mi z tego wychodzi 0 nie wiem gdzie błąd
robię, pewnie z tym + coś nie tak.
5 lip 17:55
use: od kiedy 3−
√2 < 0

? niepotrzebnie dajesz minus w pierwszym nawiasie
5 lip 18:02
kamczatka: aha czyli bez potrzeby chciałem to wyciągnąc z wartości bezwzględnej, bo to liczba jest
plusowa. a jeśli jest jakaś wartość w wartości bezwzględnej i nie jestem pewny czy to jest
wartość + czy − to co wtedy ?
5 lip 18:04
Basia: to musisz się dowiedzieć
na przykład podnosząc do kwadratu
√6,3 − 2,5
(√6,3)2 = 6,3
2,52 = 6,25
6,3 > 6,25 ⇒ √6,3 > √6,25 ⇒ √6,3 > 2,5 ⇒ √6,3−2,5>0
5 lip 18:14
Mila:
3−√2>0⇔|3−√2|=3−√2
√2−3<0⇔|√2−3}|=−(√2−3})=3−√2
|3−√2| + |√2−3| =3−√2+3−√2=6−2√2
5 lip 18:31