Oblicz sumę:
kamczatka: Oblicz sumę:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| |
| √1+√2 | | √2+√3 | | √3+√4 | |
5 lip 17:43
Basia: pozbądź się niewymierności z mianownika w każdym ułamku oddzielnie
przy czym łatwiej będzie jak sobie napiszesz tak:
5 lip 17:48
use: 2−√3≠√3+√4
5 lip 17:50
kamczatka: nie wiem czy tu nie trzeba jakiegoś wzoru zastosować bo w drugim podpunkcie mam takie ułamki:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + .... |
| |
| √1+√2 | | √2+√3 | | √3+√4 | | √99+√100 | |
5 lip 17:52
use: w ten sposob;
| 1 | | 1 | | 1−√2 | | 1−√2 | |
| = |
| * |
| = |
| =−1+ √2 itd dla kazdego ulamka  |
| 1+√2 | | 1+√2 | | 1−√2 | | −1 | |
5 lip 17:54
use: trzeba zastosowac wzor a2−b2=(a+b)*(a−b)
5 lip 17:55
kamczatka: to trzeba usuwać niewymierność z mianownika czy nie ?
5 lip 17:56
use: no trzeba o to w tym chodzi jak usuniesz niewymiernosc to dostaniesz cos takiego w tym drugim
"wiekszym zadaniu";
| √1−√2 | | √2−√3 | | √99−√100 | |
| + |
| +....+ |
| |
| 1−2 | | 2−3 | | 99−100 | |
czyli jak widzisz caly licznik nam sie wyzeruje bo −
√2+
√2 = 0 zostanie tylko 1−
√100 w
liczniku a w mianowniku −1
5 lip 18:00
kamczatka: w tym "wiekszym zadaniu" powinno wyjść 9 to chyba coś źle wyjdzie.
5 lip 18:02
use: dobrze bo dostaniesz :
5 lip 18:03
use: jeżeli tego nie widzisz to weź sobie kilka kartek i rozpisz to cale zadanie ( to tylko sto
wyrazow

) albo zrob mniesze na 10 wyrazow i zobacz jak sie sprawy mają
5 lip 18:04
kamczatka: faktycznie √100 to 10
5 lip 18:05