Zapiszemy liczbę p{6+4p{2}} w prostszej postaci
kamczatka: Zapiszemy liczbę √6+4√2 w prostszej postaci:
= √1+4√2+2 = √22+2*2*√2+(√2)2 = √(2+√22 = 2+√2
Chciałem wiedzieć jak oni z tego:
√22+2*2*√2+(√2)2
wyliczyli to:
√(2+√2)2
?
5 lip 17:25
Basia:
a policz sobie "w drugą stronę"
(2+√2)2 = ...........................
napisz co dostałaś
5 lip 17:27
kamczatka: aha faktycznie bo to tak dziwnie rozpisane że ciężko zauważyć podstawione jest tylko pod wzór
skróconego mnożenia.
5 lip 17:30
Basia: poza tym 6+4√2 ≠ 1+4√2+2
6 + 4√2 = 4 + 4√2 + 2 = (2)2 + 2*2*√2 + (√2)2
a2+2ab+b2 = (a+b)2
przyjrzyj się dobrze i zastosuj ten wzór
5 lip 17:32
kamczatka: dobra już wiem.
5 lip 17:36