kipic kipic transformejszyn
Kipic: Jak najlepiej zaczac sie uczyc programowania bo powie szczerze nie mialem z tym za bardzo
stycznosci a liceum to jedynie troche C ++ ale to malo
Jakies moe ksiazki poelcacie albo jakies filmiki

jak zaczac sie uczyc programowania

od jakiego programu i co zaczynac robic
5 lip 14:26
5 lip 14:50
asdf: Symfonie mam, ale jeszcze nie ogarniałem, bo w 1 semestrze miałem sam język C − korzystałem z
książki praty i jest ok, wiele rzeczy jest wyjasnionych w sposob łopatologiczny − czyli jak
dla mnie najlepiej, mało suchej teorii, dużo praktyki

Jedyny minus to czasem rozpisywanie
się niepotrzebnie nad jakąś pierdołą, która jest mało przydatna dla poczatkującego, ale to
jedynie moje zdanie

Mimo wszystko gorąco polecam
5 lip 14:54
Kipic: dzieki asdf a ta symfonia to musi byc wydanie 4 czy inne np 1 2 3 albo jakies inne tez jest
przydatne? ?
5 lip 15:32
Trivial:
Świetny kurs, który nauczy Cię więcej niż wiedzą niektórzy studenci informatyki wiedzą po
studiach:
http://www.youtube.com/watch?v=hE7l6Adoiiw
Uwaga: kurs nie skupia się w ogóle na zawiłościach języka C. Zamiast tego skupia się na
uniwersalnych zasadach programowania.
5 lip 17:35
Kipic: zebym ja w ogole znal angielksi do tego stopnia
5 lip 19:00
use: kipic a jak wyniki z tej matury pochwal sie
5 lip 19:16
Kipic: takie sobie ale zeby sie dostac na polietchnikechyba wystarcza hehe
5 lip 19:22
use: no wez podaj te wyniki

ciekawy strasznie jestem ^^
5 lip 19:26
5 lip 19:58
fx: Podstawowa znajomość angielskiego jest bardzo przydatna podczas nauki programowania a na pewnym
jego etapie − wręcz niezbędna.
Należy jasno rozgraniczyć dwie kwestie − naukę języka programowania od programowania. Pierwsze
to jak umiejętność kopnięcia piłki, drugie jak umiejętność gry w piłkę nożna.
Jeśli interesuje Ciebie C++ − na początek dowolny kurs języka − może być online. Gdy już
poznasz podstawy polecam Thinking in C++. Dalej warto przejrzeć 50 efektywnych sposobów na
udoskonalenie twoich programów − Meyersa. Dalej już sam będziesz wiedział czego potrzebujesz.
Jeśli C++ nie jest jedyną możliwością to polecam Pythona lub Ruby. Przyjemne środowiska do
realizacji mniejszych i większych projektów. Gorąco polecam − przy okazji nauczysz się
formatować logicznie kod − rzecz, która ma ogromne znaczenie w kwestii efektywnej pracy
programisty.
Równie dobrze możesz wybrać Javę lub C# − wybór jest ogromny. Nie polecam języków egzotycznych
− zarówno składniowo jak i paradygmatowo − jeśli nie studiujesz informatyki, nie będziesz miał
z nimi styczności.
5 lip 20:29
5 lip 20:30
fx: Co do metod nauki. Programowanie wymaga programowania. Czytanie książki do poduszki może być
przyjemne ale większość zapomnisz. Proponuję w przód przeczytać dany rozdział, akapit − chwilę
nad nim pomyśleć [gdy tego wymaga], następnie wykorzystać − przepisać, uruchomić, coś
pozmieniać − tak aby zrozumieć praktyczną część zagadnienia. Oczywiście metoda małych kroków
jest kluczem. Nie rzucaj się na pisanie gier po tygodniu nauki. Może będziesz na tyle zdolny,
że dasz radę − jednak większość nie daje rady a może to tylko przynieść niepotrzebną
frustrację.
5 lip 20:32
qmpl: A "Od zera do gier kodera" Karola Kuczmarskiego czytałeś?
5 lip 20:55
fx: Niestety ów poradnik jest już zdezaktualizowany w sporej części. Wszystkie listingi nie
uruchomią się na kompilatorze zgodnym ze standardem C03 i C11. Stosowanie również
nieprzenośnych bibliotek zawęża krąg odbiorców do użytkowników Windowsa. W obecnej sytuacji
dla osoby uczącej się od zera − nieprzydatny.
5 lip 20:58