Hg
Sinusoidalny ruch prostego osc: Jak sie robią zadania z parametrem m ?
4 lip 23:55
fx: Zależy od zadania. Gdy masz przykładowo wielomian
W(x) = (m2 − 1)x2 + mx − 1 i masz określić dla jakiego m nie będzie miał ten wielomian
pierwiastków to musisz zauważyć dla jakiej wartości parametru m delta < 0.
5 lip 00:01
ZKS:
Niestety należy jeszcze sprawdzać czy czasem a = 0 ∧ b = 0 ∧ c ≠ 0 wtedy też nie ma
pierwiastków.
5 lip 00:04
Sinusoidalny ruch prostego osc: Np to zadanie co napisał 6latrk jak je zrobić znajdź je ja jestem na komórce i nie mogę tego
zrobic
5 lip 00:05
ZKS:
A mnie denerwuje jeżeli ktoś nie potrafi opanować emocji i używa wulgaryzmów.
5 lip 00:13
fx: Zwłaszcza gdy używa ich w słowie pisanym.
5 lip 00:25
Basia:
W(x) = (m
2−1)x
2 + mx − 1
dla m
2−1=0 masz równanie liniowe
m
2−1=0 ⇔ m=1 ∨ m= −1
1.
m =1
wtedy masz równanie
x−1 = 0
x = 1
czyli jedno rozwiązanie
2.
m = −1
wtedy masz równanie
−x−1 = 0
x = −1
czyli jedno rozwiązanie
3.
m≠±1
masz równanie kwadratowe
badasz Δ
Δ = m
2 − 4(m
2−1)*(−1) = m
2+4m
2−4 = 5m
2−1
| | √5 | |
Δ=0 ⇔ 5m2−1 = 0 ⇔ (√5m−1)(√5m+1) = 0 ⇔ m= ± |
| |
| | 5 | |
| | √5 | | √5 | |
Δ>0 ⇔ m∊(−∞;−1)∪(−1;− |
| )∪( |
| ;1)∪(1;+∞) |
| | 5 | | 5 | |
ostatecznie:
| | √5 | | √5 | |
m∊(− |
| ; |
| ) ⇒ nie ma pierwiastków |
| | 5 | | 5 | |
| | √5 | |
m = ±1 ∨ m= ± |
| ⇒ jeden pierwiastek |
| | 5 | |
| | √5 | | √5 | |
m∊(−∞;−1)∪(−1;− |
| )∪( |
| ;1)∪(1;+∞) ⇒ dwa pierwiastki |
| | 5 | | 5 | |
5 lip 12:30