g
fx: Rozwiąż równanie
√x2 + 4x + 4 + 3x + 8 = 0
Korzystając z
√x2 = |x|
otrzymuję równanie równoważne:
|x+2| + 3x + 8 = 0
Teraz jak mam to rozpatrzeć? Jako dwa równania:
|x+2| = −3x − 8 lub |x+2| = 3x + 8
?
Nie proszę w żadnym wypadku o rozwiązanie, proszę o wskazówkę

.
4 lip 17:38
Patryk: ja bym zrobił graficznie
4 lip 17:39
ZKS:
Chcesz to rozwiązać analitycznie?
4 lip 17:42
ICSP: Rozpisać przedziałami
4 lip 17:43
Trivial:
| | ⎧ | x+2 + 3x + 8, gdy x ≥ −2 | |
| f(x) = |x+2| + 3x + 8 = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x−2 + 3x + 8, gdy x < −2 | |
4 lip 17:58
ICSP: albo zauważyć że :
|x+2| = −3x − 8
dla −3x − 8 < 0 masz od razu nierówność prawdziwą
dla −3x − 8 > 0 obie strony są dodatnie i podnosisz do kwadratu.
4 lip 18:02
fx: Ok.
(−∞; −2]:
−x−2 +3x + 8 = 0
−2x = 6
x = −3
(−2; +∞):
x + 2 + 3x + 8 = 0
4x = −10
x = −2,5 ∉ (−2; +∞)
Rozwiązanie to x = −3
Ok?
4 lip 18:03
ZKS:
Można tak jak Trivial i ICSP albo
|x + 2| = −(3x + 8)
jeżeli −(3x + 8) < 0 to równanie jest sprzeczne
jeżeli −(3x + 8) ≥ 0 to rozpatrujesz dwa przypadki
x + 2 = −(3x + 8) ∨ x + 2 = 3x + 8.
4 lip 18:06
fx: Będę wdzięczny za kilka takich zadań na wieczór

.
4 lip 18:35
Trivial:
fx, mogę Ci wymyślić kilka przykładów.
Na początek jakieś bardzo proste:
1) |x+5| + x+5 = 12
2) x*|x| = 4
3) |x2 + |2x+3| + 1| = 2
4 lip 18:44
fx: Dziękuję bardzo

. Wieczorem się za nie zabiorę

.
4 lip 18:49
ZKS:
To i ja dam na końcu.

2|x − |x + |x − 1||| = |x + |x − |x + 1|||
4 lip 18:49
fx: 1.
(−∞; −5]:
−x −5 + x + 5 = 12 − sprzeczność
(−5; +∞):
x + 5 + x + 5 = 12
2x + 10 = 12
x = 1
Odp: x = 1.
2.
x * |x| = 4
x2*x2 = 16
x4 = 16
x = 2
Odp: x = 2
3. ...
Zrobiłem tak (rozpatruję równanie w zbiorze liczb rzeczywistych, bo na maturze rozwiązań
zespolonych nie wymagają chyba):
□ x2 + |2x + 3| + 1 = 2
|2x + 3| = 1 − x2
policzyłem na przedziałach (−∞; −1,5] oraz (−1,5; +∞) otrzymując odpowiednio dwa równania
kwadratowe: x2 − 2x − 4 = 0 (brak rozwiązań w zadanym przedziale) oraz x2 + 2x + 2 = 0
(brak rozwiązań).
□ x2 + |2x + 3| + 1 = −2
|2x+3| = −3 − x2
Te same przedziały co wcześniej (−∞; −1,5] oraz (−1,5; +∞). Na pierwszym równanie x2 − 2x
= 0
(brak rozwiązań w zadanym przedziale). Na drugim przedziale: x2 + 2x + 6 = 0 brak
rozwiązań.
Wniosek − równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych.
Dobrze?
4 lip 20:20
Trivial:
1 OK
2 FAIL
Nie możemy sobie tak beztrosko podnosić do kwadratu, ponieważ każde takie podniesienie
do kwadratu przyczynia się do możliwego zwiększenia ilości rozwiązań w stosunku do
oryginalnego równania.
POSSIBLE FIX
Zauważ, że żaden x ≤ 0 nie spełnia równania i dodaj założenie x > 0. Wtedy rozwiązanie
będzie poprawne.
3 OK
HINT: zauważ, od razu że x2 + |2x+3| + 1 jest zawsze > 0, a zatem możemy bezpiecznie
opuścić moduł.
4 lip 20:31
fx: 2. OK.
3. Racja, w ogóle nad tym nie pomyślałem tylko machinalnie pojechałem.
4 lip 20:44
fx: Czy nierówności z modułem rozwiązuje się w sposób analogiczny do równań?
4 lip 20:50
Trivial:
Sprawdź sam.
4 lip 20:55
ZKS:
Jeszcze moje zostało do rozwiązania.
4 lip 20:56
fx: ZKS − Twoje zadanie zostawiam sobie na później

.
4 lip 21:08
bezendu:
@ZKS w Twoim zadaniu wyszło x=3 ? tylko ja zrobiłem to graficznie bo algebraicznie trzeba było
się trochę z tym pomęczyć
4 lip 21:11
fx: |3x + 9| + |2x + 4| ≤ 6
Czy dobrze to rozwiązałem?
□ (−
∞; −3)
□ [−3; −2]
x ≤ 1
□ (−2; +
∞)
| | 19 | | 7 | |
Rozwiązanie: x ∊ [− |
| ; − |
| ] |
| | 5 | | 5 | |
ok?
4 lip 21:27
bezendu:
4 lip 21:31
ZKS:
bezendu to za mało.

Algebraicznie idzie znacznie szybciej niż graficznie z zaznaczeniem
znacznie.
4 lip 21:37
bezendu: | | 1 | |
@ZKS x= |
| x=3 ? teraz ok ? |
| | 3 | |
4 lip 22:09
fx: |x − 1| + |5z − 10| < 5
Przedziały:
□ (−
∞; 1]
brak rozwiązań
□ (1; 2]
x > 1
□ (2; +
∞)
| | 2 | |
Rozwiązanie: x ∊ (1; 2 |
| ) |
| | 3 | |
OK?
4 lip 22:10
bezendu:
5z ?
4 lip 22:12
ZKS:
Tak jest

i

. A tak poza tym
bezendu chciało Ci się to rysować?
4 lip 22:13
ZKS:
Chochlik czepiasz się 5x.
4 lip 22:14
bezendu:
nie mam innego wyjścia w maju matura

więc skoro nie jestem pewny sposobu algebraicznego to
zostaje graficzny
4 lip 22:15
fx: |5x − 5| − |x − 6| ≥ 2
Za każdym razem inne wyniki mam

.
Mam takie przedziały:
□ (−
∞; 1)
−5x + 5 + x + 6 ≥ 2
□ [1; 6]
5x − 5 + x + 6 ≥ 2
□ (6; +
∞)
5x − 5 − x + 6 ≥ 2
Czy dobrze te nierówności wyznaczyłem? Bo chyba tutaj mam błędy

.
4 lip 22:35
ZKS:
Mnie uczono zawsze rozbijać na przypadki tak (−∞ ; 1) później [−1 ; 6) i [6 ; ∞).
4 lip 22:40
Mila:
ZKS masz literówkę.
(−∞,1)
<1,6)
<6,∞)
4 lip 22:46
fx: Czy to ma znaczenie?
Mila rzucisz okiem na moje nierówności z 22:35?
4 lip 22:47
ZKS:
Dzięki za poprawę chochlika
Mila.
4 lip 22:50
ZKS:
Pierwszy i drugi przypadek.
... + (x − 6) ... = ... + x − 6 ...
4 lip 22:57
fx: Nie wiem kurcze gdzie robię błąd z tą nierównością. Eh.
4 lip 22:58
fx: Aaa, no tak. Dziwne błędy robię...
4 lip 23:00
Mila:
|5x − 5| − |x − 6| ≥ 2
a) (−∞; 1) obydwa wyrażenia ujemne
−5x+5−(−x+6)≥2⇔ −5x + 5 + x − 6 ≥ 2
b)<1; 6) ujemne tylko x−6
5x−5−(−x+6)≥2
5x − 5 + x − 6 ≥ 2
c) <6; +∞)
5x − 5 − x + 6 ≥ 2
Nie rozwiązuję, bo nie lubisz gotowców.
4 lip 23:14
fx: 
Dziękuję Mila.
Miałem spore zaćmienie umysłu dziś

.
4 lip 23:44
Mila:
Za długo siedzisz nad matematyką i przy komputerze.
Wakacje są, jutro idź na randkę.

Powodzenia.
4 lip 23:54
fx: Nie, nie siedzę za długo nad matematyką

. Obecnie pierwszy raz czuję realnie, że spędzam nad
tym tyle czasu ile potrzebuję aby przygotować się w końcu dobrze do matury

. Maturę z 2012
potraktowałem po łebkach, w tym roku nie podszedłem bo nie mogłem się zmobilizować do nauki.
Wakacji już dla mnie nie ma drugi rok, chyba, że urlop w pracy

.
Moja ranka ze mną mieszka i już dawno śpi

.
5 lip 00:22
Mila: To pięknie.

Tym bardziej powodzenia w zdobywaniu wiedzy.
5 lip 17:46
Mila: Z jakiego zbioru rozwiązujesz zadania?
5 lip 17:49
fx: Zbiór Kiełbasy głównie, do tego zadania z internetu − bo pewne zagadnienia w Kiełbasie mają
mało zadań.
6 lip 01:17
Mila: 
Dobry wybór.
6 lip 19:31
Mila: Rozumiem, że będziesz zdawał P i R. Jeśli tak to rozwiązuj arkusze R.
6 lip 19:33
fx: Zamierzam zdawać R bo P już kiedyś zdałem, ale w sumie może przy okazji poprawię sobie podstawę
− nie wiem jeszcze, jakoś do lutego chyba się deklaracje składa.
7 lip 09:02