Oblicz długość cięciwy.
wajdzik: Oblicz długość cięciwy, której końce są punktami wspólnymi okręgów:
(x−3)
2+(y−3)
2=9 oraz (x−2)
2+(y+2)
2=9
S=(3,3) r=3 S=(2,−2) r=3
x=3 y=3 x=2 y=−2
√(2−3)2+(−2−3)2=
√26
Czy zadanie jest dobrze rozwiązane?
4 lip 09:23
ICSP: punktami wspólnymi
od kiedy P(3;3) należy do okręgu (x−2)
2 + (y+2)
2 = 9
4 lip 09:26
wajdzik: Dobra, tak myślałem, że coś tu nie gra, rozwiążę inaczej.
4 lip 09:32
wajdzik: Poszedłem teraz w taką stronę:
{x
2+y
2+6x−6y+9=0
{x
2+y
2−4x+4y−1=0 /*(−1)
{x
2+y
2+6x−6y+9=0
{−x
2−y
2+4x−4y+1=0
10x−10y+10=0
x−y+1=0
{y=x+1
{x
2+y
2+6x−6y+9=0
x
2+x
2+2x+1+6x−6x−6+9=0
2x
2+2x+4=0
x
2+x+2=0
i Δ wychodzi ujemna
4 lip 09:44
ICSP: błąd już w pierwszej linijce (x−3)2 ≠ x2 + 6x + 9
4 lip 09:45
wajdzik: tragedia
4 lip 09:46
ICSP: tragedia to będzie jak Ci juz wyjdą te punkty
4 lip 09:53
wajdzik: Coś dzisiaj nie mam weny do liczenia. Patrz

{x
2+y
2−6x−6y+9=0
{x
2+y
2−4x+4y−1=0 /*(−1)
{x
2+y
2−6x−6y+9=0
{−x
2−y
2+4x−4y+1=0
−2x−10y+10=0
−x−5y+5=0
−5y=x−5 /*(−5)
| | 1 | | 1 | |
x2+(− |
| x+1)2−6x−6(− |
| x+1)+9=0 |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 2 | | 6 | |
x2+ |
| x2− |
| x+1−6x+ |
| x−6+9=0 |
| | 25 | | 5 | | 5 | |
25x
2+x
2−10x+25−150x+30x−75=0
26x
2−130x−50=0
13x
2−65x−25=0
4 lip 09:55
wajdzik: to może jednak dobrze zrobiłem
4 lip 09:55
wajdzik: Wychodzi coś takiego Δ=5525
√Δ=5
√221
4 lip 10:01
ICSP: nie rozumiem dlaczego na siłę wyznaczasz y mająć bardzo ładną zależność dla x : x = 5 − 5y.
Wstawiajać to dostajesz bez ułamków

ale
| | 1 | | 1 | |
x2 + (− |
| x + 1)2 − 6x − 6(− |
| x + 1) + 9 = 0 |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 2 | | 6 | |
x2 + |
| x2 − |
| x + 1 − 6x + |
| x − 6 + 9 = 0 // *25 |
| | 25 | | 5 | | 5 | |
25x
2 + x
2 − 10x + 25 − 150x + 30x
+ 75
26x −130x + 100 = 0
13x − 65x + 50 = 0
4 lip 10:02
ICSP: 26x2
oraz
13x2
4 lip 10:03
wajdzik: Zawsze próbuję iść trudniejszą drogą, no ale cóż. Jak mam kiepski dzień to jest tragedia jak ta
tutaj. jJuż dokończę.
4 lip 10:06
4 lip 10:18
ICSP: Drugi y skasuj ten minus przed ułamkiem i bedzie dobrze.
Dla wygody mozesz podzielić licznik i minownik w obydwu y przez 5
4 lip 10:21
wajdzik:
| | 65+5√65 | | 65−5√65 | | 65−5√65 | | 65+5√65 | |
√( |
| − |
| +(− |
| − |
| ) |
| | 26 | | 26 | | 130 | | 130 | |
4 lip 10:23
wajdzik: Ok, to liczę dalej i uznajmy, że nie ma tego minusa w drugim nawiasie
4 lip 10:24
ICSP: i uznajemy ze są kwadraty
4 lip 10:25
wajdzik:
Pozwolę sobie opuścić na początku pierwiastek.
| | 10√65 | | 10√65 | | 50√65 | | 10√65 | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | 26 | | 130 | | 130 | | 130 | |
| | 40√65 | | 4√65 | | √65 | |
=p{ |
| =p{ |
| = 2√ |
| |
| | 130 | | 13 | | 13 | |
4 lip 10:30
wajdzik: KWADRATY, ekstra, a tyle to pisałem, jeszcze raz.
4 lip 10:31
wajdzik:
| | 10√65 | | 10√65 | | 6500 | | 6500 | |
√( |
| )2+( |
| )2=√( |
| + |
| = |
| | 26 | | 130 | | 676 | | 16900 | |
| | 162500+6500 | | 169000 | | √169000 | |
=√ |
| =√ |
| = |
| |
| | 16900 | | 16900 | | 130 | |
4 lip 10:39
wajdzik: To jest ok? Bo nie wiem czy wyciągać.
4 lip 10:39
ICSP: nie mogłeś tego pod pierwiastkiem skrócić ?
4 lip 10:44
wajdzik: Tak, więc długość cięciwy to po prostu "10". Zgadza się?
4 lip 10:49
ICSP: nie

ale jesteś blisko
4 lip 10:50
wajdzik: √10, wiedziałem od razu po prostu źle napisałem w wiadomości.
4 lip 10:52
wajdzik: dzięki wielkie, zrobię sobie przerwę, idę na basen.
4 lip 10:53
ICSP:
4 lip 10:57