Dla jakich wartości parametru m prosta jest styczna do okręgu?
wajdzik: Dla jakich wartości parametru m prosta y=x−m jest styczna do okręgu x
2+y
2−2x+2y−2=0?
x
2+(x−m)
2−2x+2(x−m)−2=0
x
2+x
2−2mx+m
2−2x+2x−2m−2=0
2x
2−2mx+m
2−2m−2=0
Δ
x=4m
2−4*2*(m
2−2m−2)
Δ
x=4m
2−8m
2+16m+8
Δ
x=−m
2+4m+2
Δ
m=16+8
√Δm=2
√6
m
1=2+
√6
m
2=2−
√6
m
2<0 − nie spełnia warunków zadania.
Odpowiedź: Wartość parametru m jest styczna do okręgu dla wartości m=2+
√6
Wszystko się zgadza
4 lip 09:11
ICSP: a czemu skróciłęś sobie w Δx ?
4 lip 09:15
ICSP: i pytanie czego m2 nie spełnia warunków zadania ?
4 lip 09:17
wajdzik: Skróciłem bo dało się skrócić(czemu nie), a m2 nie spełnia warunków zadania bo styczna nie
może być ujemna? 2−√6<0
4 lip 09:20
ICSP: czyli za policzenie Δ
x masz 0 pkt
Δ
m policzone dobrze
ale za ucięcie jednego rozwiazania też Ci odejmuje pkt
czyli masz − 2pkt za to zadanie

Poczytaj co to jest styczna
4 lip 09:21
wajdzik: Styczną nazywamy prostą majacą jeden punkt wspólny z okręgiem.
4 lip 09:26
ICSP: i są jakieś ograniczenia do tej prostej? Czy może jej współczynniki a oraz b mogą być dowolnymi
liczbami rzeczywistymi ?
4 lip 09:29
wajdzik: Z tego co widzę, to jej współczynniki mogą być dowolnymi liczbami rzeczywistymi a więc m2
również jest rozwiązaniem, ale nadal nie łapę Δx. Nie mogę tam skracać czy jak? Gdzie
zrobiłem błąd?
4 lip 09:30
ICSP: jeżeli liczysz Δ
x nie mozesz skrócić. Co najwyzej wyciągnąć przed nawias. Dopiero później jak
zaczynasz rozwiazywać równanie
Δ
x = 0 mozesz sobie skrócić.
Dajmy najprostszy przykład :
Równanie x
2 = 1 . Rozwiazania to x = 1 v x = −1
ale licząc deltą : Δ = 0 + 4 = 4. Teraz sobie skrócę tak jak ty przez 4 i mam Δ = 1 ,
√Δ = 1
:(
4 lip 09:36
wajdzik:
Δ=−4m2+16m+8
Δ=4(−m2+4m+2)
Δm=16+8
√Δm=2√6
Czyli, taki zapis jest jak najbardziej prawidłowy tak?
4 lip 09:40
ICSP: a nie przypadkiem Δ
x = 4(−m
2 + 4m + 4)
4 lip 09:42
wajdzik: 8:4=2
4 lip 09:45
ICSP: 4*2*2 = 16
16 : 4 = 4
4 lip 09:51
wajdzik: Przecież mam −4m
2+16m+8
4*1 4*4 4*2
I zostaje mi (1, 4, 2)
Czy ja oszalałem?
4 lip 09:58
ICSP: przed nawiasem masz 4 * 2 = 8
Pierwszy czynnik w nawiasie przemnozyłeś dobrze
Drugi również
Trzeci już przez 4 a nie przez 8
4 lip 10:04
wajdzik: "przed nawiasem masz 4*2=8}
Jak to? Przecież mam 4(−m
2+4m+2)
4 mam przed nawiasem a nie 8, zostawmy to lepiej.
4 lip 10:44
ICSP: pierwsza linijka gdzie liczysz Δx.
4m2 − 4*2 (m2 − 2m − 2)
4 lip 10:46
wajdzik: ale się teraz uśmiałem.

wszystko jest ok, rozumiem.

dzięki
4 lip 10:51