proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z termodynamiki
ela: czy potrafi ktoś rozwiązać zadanie z termodynamiki techniczny, zakres ze studiów
3 lip 23:45
fx: Sugeruję zadawać pytania jasno a przede wszystkim treściwie. Wrzuć zadanie a nie oczekuj
korespondencji.
4 lip 00:04
ela: Przewód stalowy o średnicy wewnętrznej dw=0,208m służy do transportu pary przegrzanej o tw=275
st C. Przewód posiada warstwę izolacji cieplnej z warstwą wełny mineralnej o grubości g=0,125m
i współczynniku przewodzenia ciepła \lambda: iz= 0,063 W/mK. Po zewnętrznej stronie izolacja
jest pokryta blachą aluminiową o grubosci g al=0,001m i współczynniku przewodzenia ciepła
\lambda: al= 230 W/mK. Temp otoczenia 21,7K. współczynnik przejmowania ciepła po stronie pary
wynosi \alpha 1= 1120W/m2K
a po zewnętrznej stronie \alpha 2= 11,7 W/m2K. oblicz a) strumien ciepla traconego do
otoczenia na dlugosci L1=1m oraz L2=112m. b) temp na powierzchni zewnętrznej izolacji cieplnej
c) temp na powierzchni wewnętrznej izolacji cieplnej
4 lip 00:07