;
fx: Funkcja h określona jest wzorem h(x)=x3+2x−3. Wykaż że jeśli a,b∊R(rzeczywistych) i a<b to
h(a)<h(b).
Rozumiem, że muszę wykazać, że funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie. Potrafię to zrobić za
pomocą pochodnej (∀ x ∊ ℛ: h'(x) > 0 więc funkcja jest rosnąca tj. dla przyrostu argumentów,
wartość funkcji również rośnie) ale nie mam zbytnio pomysłu jak to policzyć licealnymi
metodami.
Chociaż:
a < b
h(a) < h(b)
a3 + 2a − 3 < b3 + 2b − 3 i w sumie biorąc pod uwagę, że a < b to jak nic widać, że teza jest
poprawna ale czy to wystarczy...?
3 lip 23:00
Godzio:
Pokażemy, że h(a) − h(b) < 0 przy założeniu, że a < b
a3 + 2a − 3 − (b3 + 2b − 3) = a3 − b3 + 2a − 2b =
= (a − b)(a2 + ab + b2) + 2(a − b) < 0 ponieważ
a − b < 0 i a2 + ab + b2 > 0
3 lip 23:05
ICSP: a jak ktoś nie uwierzy na słowo że a
2 + ab + b
2 > 0
3 lip 23:06
Godzio:
To niech se udowodnij (np. deltą

)
3 lip 23:12
fx: Godzio − dziękuję

. Na przyszłość jednak proszę nie dawaj mi gotowców
3 lip 23:12
ICSP: a może nie potrafi udowodnić
3 lip 23:13
fx: Tak się zastanawiam gdzie biegnie granica tego co jest oczywiste na podstawie założeń a co
należy wykazywać i zaznaczać. Ktoś może nie być przekonany, że skoro a < b to a − b < 0...
3 lip 23:15
Godzio:
Ok, zapamiętam
3 lip 23:16