Aksjomat
bezendu:
Dany jest wielomian W(x)=x3−2x2−x+2
a) sprawdź czy wielomian W(x) podzielny jest przez dwumian x+2
b) wyznacz pierwiastki tego wielomianu
c) wyznacz wartości parametru m dla którego wielomian G określony wzorem G(x)=W(x)+mx−2 ma co
najmniej jeden pierwiastek dodatni
a) jeśli ma dzielić się przez dwumian x+2 to W(−2)=0
spr
W(−2)=(−2)3−2(−2)2−(−2)+2=−8−8+4+2=−10 więc wielomian W(x) nie jest podzielny przez dwumian
x+2
b) x3−2x2−x+2=0
x2(x−2)−(x−2)=0
(x−2)(x2−1)=0
(x−2)(x−1)(x+1)=0
x=−2 lub x=1 lub x=−1
c) jakie warunki musi spełniać ta funkcja kwadratowa ?
3 lip 22:31
ICSP: tam bedzie wielomian stopnia III a nie funkcja kwadratowa
3 lip 22:34
Godzio:
Żeby miała dokładnie jeden dodatni to musi zachodzić:
Δ > 0 i x1x2 < 0
lub
Δ = 0 i x0 > 0
Żeby miała dwa dodatnie:
Δ ≥ 0, x1x2 > 0, x1 + x2 > 0 (przy założeniu, że pierwiastki nie muszą być ujemne)
3 lip 22:34
Godzio: ICSP, jak się wstawi i coś wyciągnie to już jest kwadratowa
3 lip 22:35
ICSP: Godziu za mało
3 lip 22:35
Godzio: w nawiasie miało być " nie muszą być różne" nie wiem czemu napsiałe ujemne
3 lip 22:38
ICSP: a co jeżeli w późniejszym przykładzie a mogło by być równe 0 ?
3 lip 22:40
Godzio: A jak to możliwe przy tych założeniach ?
3 lip 22:43
bezendu: Dzięki
Godzio za wskazówkę

wyszło (−
∞,2>
kiedysiowe już dawno zrobione
3 lip 22:52
Mila:
a) błędna wartość w(−2).
b) x=2 lub x=−1 lub x=1
c) to nie jest funkcja kwadratowa
G(x)=x3−2x2−x+2 +mx−2 ⇔
G(x)=x3−2x2+(m−1)x ma co najmniej jeden pierwiastek dodatni?
x3−2x2+(m−1)x =0
x(x2−2x+m−1)=0
x=0 lub x2−2x+m−1=0 i ma co najmniej jeden pierwiastek dodatni?
Δ≥0 i x1+x2>0 i x1*x2≥0 jeden dodatni drugi nieujemny
lub
dwa pierwiastki różnych znaków
Δ>0 i x1*x2<0
3 lip 23:09
Godzio:
Właśnie sobie zobaczyłem

Ale trzeba było dopisać coś jeszcze, żeby dowód był uznany (tak jak
to skomentował
ZKS )
3 lip 23:10
3 lip 23:24
bezendu: a) −12
3 lip 23:28
Mila:
Czy nie zgadzasz się z czymś co napisałam?
Zadanie w porządku.
Jeśli dajesz z Aksjomata, to wpisuj odpowiedzi. Nie trzeba podwójnie liczyc.
3 lip 23:50
bezendu: Zgadzam się z wszystkim co napisałaś, tylko poprawiłem wartość dla x=−2 w podpunkcie a)
4 lip 08:19
Mila: 
Ok.
5 lip 17:48