Wykorzystując równość U{1}{n}=U{1}{n+1}+U{1}{n(n+1)} zapisz ułamek U{1}{5} jako
kamczatka: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykorzystując równość |
| = |
| + |
| zapisz ułamek |
| jako sumę: |
| | n | | n+1 | | n(n+1) | | 5 | |
trzech ułamków o liczniku równym 1.
Dla dwóch ułamków byłem w stanie zrobić ale przy trzech już się gubię.
3 lip 21:29
ICSP: to zapisz dla dwóch najpierw
3 lip 21:32
kamczatka: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| 5+1 | | 5(5+1) | | 6 | | 30 | |
3 lip 21:35
3 lip 21:36
ICSP: i teraz kolejne polecenie :
| | 1 | |
zapisz ułamek |
| za pomocą dwóch ułamków o liczniku równym 1 |
| | 6 | |
3 lip 21:36
kamczatka: | | 1 | | 1 | |
bezendu ja to mam w odpowiedziach co napisałeś ale nie mogę pojąć skąd |
| i |
| |
| | 7 | | 42 | |
3 lip 21:37
bezendu:
| | 1 | |
jeśli rozpisujesz na |
| to masz |
| | 6 | |
3 lip 21:38
3 lip 21:39
ZKS:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| n | | n + 2 | | (n + 1)(n + 2) | | n(n + 1) | |
3 lip 21:40
Mila: np.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| +U{6*7}= |
| + |
| |
| 6 | | 7 | | 7 | | 42 | |
3 lip 21:41
bezendu: o masz nawet gotowy wzór od ZKS teraz juz chyba wszystko jasne ?
3 lip 21:41
kamczatka: ta dzięki
3 lip 21:43
kamczatka: a jakby było dla czterech ułamków to by było tak:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| ? |
| n | | n+3 | | (n+1)(n+2)(n+3) | | n(n+1) | |
3 lip 21:45
bezendu: nie
3 lip 21:48
kamczatka: to tak pewnie:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| ? |
| n+3 | | (n+1)(n+3) | | n(n+1) | |
3 lip 21:49
bezendu: według Twojego wzoru:
3 lip 21:50
bezendu:
niestety znowu muszę Cie zmartwić bo też nie...
3 lip 21:51
kamczatka: to nie mam pojęcie czy to jeszcze rozpisać na:
| 1 | | 1 | |
| + |
| ? |
| (n+1)(n+2) | | (n+2)(n+3) | |
3 lip 21:55
bezendu: wgl po co chcesz to rozpisywać

masz podany wzór w zadaniu i jak masz na 3 to logiczne,
stosujesz wzór i masz wtedy dwa składniki z czego jedne z nich rozpisujesz na dwa i
otrzymujesz 3 (patrz post 21:41)
3 lip 21:58
kamczatka: ale mi chodzi jak byłby wzór na 4 ułamki ?
3 lip 21:59
bezendu: to i tak ten wzór nie jest poprawny

Twój post 21:55 są tylko dwa ułamki, zresztą i tak ten
wzór jest błędny
4 ułamki
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| 5 | | 31 | | 930 | | 7 | | 42 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 30 | | 30+1 | | 30(30+1) | | 31 | | 930 | |
3 lip 22:05
kamczatka: a byś mógł rozpisać wzór na 4 ułamki tak jak ZKS rozpisał na 3 ? dzięki
3 lip 22:06
bezendu: spróbuj sam rozpisać mianowniki w moim poście 22:05 to pierwsze równanie
3 lip 22:14
kamczatka: jakoś nie mogę tego ogarnąć nie wiem skąd te 30+1
4 lip 08:26
bezendu:
| | 1 | |
rozpisuje |
| masz wzór w zbiorze  (po raz kolejny to piszę, bo nie czytasz postów  ) |
| | 30 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 30 | | 30+1 | | 30(30+1) | | 31 | | 930 | |
4 lip 08:30
kamczatka: | | 1 | | 1 | |
ale mi chodziło jak rozpisać |
| na 4 ułamki, to po co |
| trzeba rozkładać ? Nic nie |
| | 5 | | 30 | |
rozumiem jakoś tego wzoru nie rozumiem.
4 lip 08:35
bezendu:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
od początku masz |
| i wzór |
| + |
| zgadza się ? |
| | n | | n+1 | | n(n+1) | |
4 lip 08:36
kamczatka: Popatrze jeszcze może w końcu ogarnę.
4 lip 08:36
bezendu:
więc jeśli chce rozpisać na 3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
to |
| = |
| + |
| to jest rozpisane na dwa a ja potrzebuje na 3 więc muszę teraz |
| | 5 | | 6 | | 30 | |
| | 1 | | 1 | |
rozpisać albo |
| albo |
| |
| | 6 | | 30 | |
teraz na 4 ułamki, mam :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| i muszę rozpisać któryś z tych ułamków abo mieć 4, ja |
| 5 | | 7 | | 42 | | 30 | |
wybieram
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| 5 | | 7 | | 42 | | 31 | | 930 | |
4 lip 08:42
bezendu:
Piszesz za rok maturę ? (technikum czy liceum ? )
4 lip 08:43
kamczatka: tak technikum. A czemu się pytasz ? Teraz wakacje to robię zbiór kiełbasy bo prawie nic nie
umiem a chce trochę lepiej zdać niż na 30%
4 lip 09:10
bezendu: A tak z ciekawości
4 lip 09:14
kamczatka: Całą książkę kiełbasy chcę przerobić ale nie wiem czy mi się uda tak samemu. 1 część bym chciał
przez wakacje przerobić.
4 lip 09:15
bezendu: No to rób i wstawiaj zadania jak czegoś nie wiesz...
4 lip 09:16
kamczatka: | | 1 | |
teraz to już prawie wszystko rozumiem tylko chciałem jeszcze spytać z tą |
| bo od 3 |
| | 7 | |
| | 1 | |
ułamków ciągle jest |
| bo niby n+2 ale czemu akurat n+2 |
| | 7 | |
4 lip 09:21
bezendu:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| teraz nie ma |
| |
| 5 | | 6 | | 31 | | 930 | | 7 | |
4 lip 09:23
kamczatka: to z tym ułamkiem błąd był ?
4 lip 09:25
kamczatka: Bo teraz jak mi wytłumaczyłeś to w miare rozumiem ale ten wzór co podał ZKS jest trochę inny bo
jest n+2
4 lip 09:28
bezendu: nie było żadnego błędu

czytałeś 08:42 bo Ty chyba tylko na to rzucasz okiem bez głębszej
analizy
dodaj sobie ułamki
4 lip 09:29
bezendu: Nie przejmuj się tym wzorem nie jest on wcale potrzebny, wszystko zrobisz na podstawię wzoru ze
zbioru (
ZKS jest studiach to jego poziom matematyki jest wyższy

)
4 lip 09:30
kamczatka: | | 1 | | 1 | | 1 | |
trzeba rozpisać albo |
| albo |
| ale z żadnego z tych rozpisów nie wyjdzie |
| |
| | 6 | | 30 | | 7 | |
| | 1 | |
tak to wszystko już rozumiem oprócz tej |
| |
| | 7 | |
4 lip 09:34
bezendu:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 6 | | 6+1 | | 6(6+1) | | 7 | | 42 | |
| | 1 | |
jednak wyszło |
| i co Ty na to  |
| | 7 | |
4 lip 09:39
kamczatka: faktycznie dobra dzięki.
4 lip 09:42