ciąg
obi2exe: Mam taki ciąg:
an=n+2/n
Granicą tego ciągu jest 1(chyba), chce wyznaczyć numery ciągu dla których ciąg przyjmuje
wartości mniejsze od 1,5.
|n+2/n − 1|<1,5
Po wyliczeniu tego wyszło mi, że n musi być co najmniej 2. Jednak kiedy się temu bliżej
przyjrzeć
to 2 wyraz mojego ciągu ma wartość 2, a przecież nierówność miała mi podać numery wyrazów o
wartościach mniejszych od 1,5. Jak to jest?
3 lip 19:53
sds: a skad to n−1 w mianowniku?
3 lip 19:55
obi2exe: To 1 to granica ciągu. Tak powinno być |(n+2/n) −1|.
3 lip 20:06
Rafał28:
Błąd jest na początku w treści tego co chcesz.
Ty chcesz sprawdzić, które z wyrazów ciągu są oddalone od g o mniej niż ε.
Wyraz a2 = 2 jest oddalony od g o wartość 1 i ta wartość jest mniejsza od ε=1.5 i się wszystko
zgadza.
3 lip 20:13
obi2exe: Teraz widzę błąd. Dzięki. Dobrze, że komuś chce się tłumaczyć takie banały, bez tego nauka nie
byłaby tak szybka
3 lip 20:21
Rafał28:
Przykład
| | n+2 | |
Wykazać, że granicą ciągu an = |
| jest liczba 1. |
| | n | |
Z definicji granicy ciągu
|a
n − 1| < ε
Niech ε>0
| | 2 | |
Dla każdego n∊N+ mamy |
| > 0 |
| | n | |
| | 2 | |
Pokazane zostało, że dla każdej liczby dodatniej ε istnieje taka liczba N (np. N= |
| ), że |
| | ε | |
dla każdej liczby naturalnej n>N prawdziwa jest nierówność |a
n − 1| < ε, co dowodzi, że
granicą ciągu a
n jest liczba 1.
3 lip 20:26