Ekstrema Lokalne
Dawiop: Obliczyć ekstrema lokalne
x2+8y−6xy
Zrobiłem tak:
1)
f'x=2x−6y
f'y=8−6x
2)
Przyrównałem do 0.
2x−6y = 0
8−6x = 0
Przekształciłem i:
Z drugiego mi wyszło że x=4/3
Podstawiłem do 1 wzoru i wyszło y=4/9.
f''xx=2
f''yy=0
W=−36
Co mam dalej zrobić?
3 lip 17:53
Dawiop: Czyli nie ma rozwiązań?
3 lip 17:58
Basia: rozwiązanie jest; nie ma ekstremów lokalnych
3 lip 19:27
Dawiop: Ale czy dobrze to policzyłem? Czyli Odp. Brak ekstremum lokalnych?
3 lip 22:39
Aga1.: odp. poprawna.
f"xy(x,y)=−6
ale W=36 (jeśli dobrze pamiętam wzór)
W=[f"xy(x,y)2−f"xx(xy)*f"yy(x,y)=(−6)2−2*0=36>0
4 lip 17:03