matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
an
sds:
Prosze o pomoc
http://i44.tinypic.com/xd5yyx.jpg
http://tinypic.com/view.php?pic=xerbr4&s=5
Prosze o pomoc, w perwszym nie wiem jak bedzie wygladal wykres i nie wiem o co chodzi z tym lim(f(x) + x ), wytlumaczy mi ktos?
3 lip 16:47
Janek191:
1) Np. f(x) = − ( x − 1)
2
dla x < 1
1
f(x) =
dla x > 1
x − 1
3 lip 17:39
Janek191:
W tym przypadku mamy dla x < 1 f(x) = − x
2
+2 x − 1 , więc f(x) + x = − x
2
+ 2 x − 1 + x = − x
2
+ 3 x − 1 lim ( − x
2
+ 3 x − 1) = −
∞
x → −
∞
3 lip 17:43