am
sds: Rysowanie wykresow funkcji
http://i44.tinypic.com/xerbr4.jpg
Nie wiem jak to narysowac, wydaje mi sie tylko ze nie ma punktu przegiecia bo f''(x)=/=0 w tym
punkcie, moglby mi to ktos objasnic? szczegolnie kiedy funkcja jest maleja/rosnaca w
zaleznosci od pochodnych
3 lip 15:01
wredulus_pospolitus:
f'(2) = 0
i wiesz że na lewo od x=2 pochodna ujemna ... a na prawo dodatnia
w takim razie w x=2 co mamy
3 lip 15:03
wredulus_pospolitus:
a bywałeś/aś na cwiczeniach
3 lip 15:03
sds: nie wiem, nie mialem cwiczen zadnych
3 lip 15:05
wredulus_pospolitus: student
3 lip 15:11
sds: aha, minimum lokalne?
3 lip 15:12
sds: moglby mi to ktos naszkicowac?
3 lip 15:29
Janek191:
f : R → R
f' ( x ) < 0 dla x > 2
f''(x) < 0 dla x ∊ R
1) f '(2) = 0 ∧ f''( 2) < 0 więc funkcja f posiada w x0 = 2 maksimum lokalne
2) Funkcja f nie ma punktu przegięcia w x0 = 2, bo f'' (2) < 0 czyli f'' (2) ≠ 0
3 lip 16:48
sds: a jak ten wykres bedzie wygladal? bo mi wyszla ze to bedzie taka parabolka o a<0 i wierzcholku
w punkcie x=2
3 lip 16:55
Janek191:
Dla x < 1 wykresem jest cżęść paraboli
W = ( 1; 0)
| | 1 | |
Dla x > 1 wykresem jest część hiperboli y = |
| |
| | x − 1 | |
3 lip 17:57
Janek191:
Pomyłka − to jest do innego zadania.
3 lip 17:59
Janek191:
Do zadania z 16.47
3 lip 18:00
Mila:

wykres 15:01
np.
f(x)=−x
2+4x
f'(x)=−2x+4
−2x+4=0⇔x=2
−2x+4<0
−2x<−4
x>2
f''(x)=−2<0 dla x∊R
3 lip 18:47
sds: Mila czyli obojetnie gdzie wierzcholek, chodzi tylko o taka parabolke tak?
3 lip 19:04
sds: tzn obojetny y wierzcholka
3 lip 19:04
Mila: Zgadza się.
3 lip 19:18
3 lip 19:47
Mila:
1) f(x) ma prawostronną asymptotę w 1
2)lim{x→
∞}f(x)=0 oznacza asymptotę poziomą y=0
3)lim{x→−
∞}(f(x)+x)=
∞ tu badana jest asymptota ukośna: y=ax+b
b=lim{x→−
∞}(f(x)−ax)=lim{x→−
∞}(f(x)+x)=
∞ zatem nie ma asymptoty ukośnej ( powinna wyjść stała)
3 lip 21:03