ciagi
zadanie: wykaz, ze ciag jest ograniczony z dolu
an=3n−n*2n ?
3 lip 14:04
wredulus_pospolitus:
wykaż ze jest to ciąg rosnący
3 lip 14:05
zadanie: ale mam wykazac z definicji
3 lip 15:15
zadanie: ciag jest ograniczony z dolu jesli an≥m ale nie wiem jak to zastosowac?
3 lip 15:19
asdf: a
1 = 1
a
2 = 1
a
3 = 3
a
4 = 17
...
teraz wykaż, że ciąg jest rosnący tak jak napisał wredulus, wtedy mozesz to ograniczyc przez
m=1
lub mozesz wykazać, że przez m = 0 (bezpieczniej), wtedy:
3
n − n*2
n > 0
3
n > n*2
n
i jazda

albo, wykaż, że:
| | an+1 | |
(1) |
| > 1 lub (2)an+1 − an > 0 |
| | an | |
Ja bym wybrał 1
3 lip 16:21
3 lip 16:33
3 lip 17:31