am
sds: Ciagi ograniczone
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28%28-1%29%5En%29%2Fn%5E2
czy ten ciag jest ograniczony z gory i z dolu? czy jest zbiezny/rozbiezny?
moglby mi ktos odpowiedziec?
wydaje mi sie ze nie jest ograinczony ani z gory ani z dolu, ale nie wiem jak to uzasadnic na
egzaminie ('ciag a
n nie jest ograniczony bo ................ )
co do zbieznosci/rozbieznosci to nie wiem
3 lip 13:56
wredulus_pospolitus:
tak, tak ... i tak, nie
3 lip 14:05
Basia:
no to zauważ, że masz tu dwa podciągi
| | (−1)2k | | 1 | |
a2k = |
| = |
| |
| | (2k)2 | | 4k2 | |
| | 1 | |
a to jest ciąg o wyrazach dodatnich, malejący ograniczony z góry przez a1 = |
| |
| | 4 | |
| | −1 | |
b2k−1 = U{(−1}2k−1}{(2k−1)2} = |
| |
| | (2k−1)2 | |
| | −1 | |
a to jest ciąg o wyrazach ujemnych, rosnący ograniczony z dołu przez b1 = |
| = −1 |
| | 1 | |
stąd: −1 ≤ b
n < 0
oczywiście ciąg jest zbieżny do 0
3 lip 14:08