Liczba p{40^2+9^2} jest równa:
kamczatka: Liczba √402+92 jest równa:
ja zrobiłem tak że 40+9=49
√492=49
Ale chyba jednak tak nie można bo powinno wyjść 41.
3 lip 13:02
Basia:
przecież a2+b2 ≠ (a+b)2
po prostu liczysz
√402+92 = √1681 = 41
3 lip 13:04
kamczatka: A jeszcze mam taki przykład liczba √362−282 jest równa
wskazówkę mam taką:
362−282=(36+28)(36−28)=64*8 ale nie mogę dojść skąd te 64*8
3 lip 13:06
Basia:
a2−b2 = (a−b)(a+b)
36+28 = 64
36−28 = 8
3 lip 13:11
kamczatka: faktycznie dzięki.
3 lip 13:14