czworościan
Mateusz: Dany jest czworościan o wierzchołkach P(5,1,3) Q(1,6,2) R(5,0,4) S(4,0,6)
a) równanie płaszczyzny przechodzącej przez QR i równoległej do krawędzi PS
b)wyznaczyć dwusieczna kąta PSQ
c) znaleźć współrzędne spodka wysokości opuszczonej z wierzchołka R na płaszczyznę przechodzącą
przez punkty PQS
3 lip 10:26
Aga1.:
Gdybyś miał odpowiedź, to a i c spróbowałabym rozwiązać.
a) Należy napisać równanie prostej PS.
| x−xP | | y−yP | | z−zP | |
| = |
| = |
| |
| xP−xS | | yP−yS | | zP−zS | |
c) Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez trzy punkty PQS , następnie znaleźć
wysokość, czyli odległość punktu R od płaszczyzny PQS
3 lip 17:31
AS: punkt a)
wektor QR = [4,−6,2] = u , wektor PS = [−1,−1,3] = v
Iloczyn wektorowy u*v = [−16,−14,−10]
Płaszczyzna przez QR
−16*(x − 1) −14*(y − 6) − 10*(z − 2 ) = 0 po uporządkowaniu
8*x + 7*y + 5*z − 60 = 0
reszta jutro
3 lip 20:26
AS: zad c)
Równanie płaszczyzny PQS (przez trzy punkty)
14*x + 13*y + 9*z − 110 = 0
Równanie prostej prostopadłej przez R(5,0,4)
| x − xo | | y − yo | | z − zo | |
| = |
| = |
| |
| A | | B | | C | |
U nas
| x − 5 | | y | | z − 4 | |
| = |
| = |
| |
| 14 | | 13 | | 9 | |
Wektor N [14,13,9] , punkt R(5,0,4)
Równanie prostej
x = 5 + 14*t , y = 13*t , z = 4 + 9*t
| | 2 | |
Po podstawieniu do równania płaszczyzny znajdziemy t = |
| |
| | 223 | |
4 lip 09:52