matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczba U{2}{p{7}-p{11}} jest równa:
kamczatka:
2
Liczba
jest równa:
√
7
−
√
11
3 lip 10:09
kamczatka:
?
3 lip 11:04
5-latek:
Usunac trza niewymiernosc z mianownika czyli wzor a
2
−b
2
=(a+b)(a−b) wiec bedzie tak
2
√
7
+
√
11
(2(
√
7
+
√
11
)
*
=
√
7
−
√
11
√
7
+
√
11
(
√
7
−
√
11
)(
√
7
+
√
11
)
popatrz teraz na ten wzor skroconego mnozenia na gorze co napisalem i zauwaz ze mozez
2(
√
7
+
√
11
)
mianownik zapisac tak
i juz teraz licz dalej
(
√
7
)
2
−(
√
11
)
2
3 lip 11:25
use:
i jeszcze zebys zrozumial o co chodzi to chodzi o to że mnożysz ten ułamek tak naprawdę przez 1
√
7
+
√
11
bo
=1 czyli tak naprawde mnozysz przez 1
√
7
+
√
11
3 lip 11:28
5-latek:
3 lip 11:29