takie tam
ktos: W 1202 roku Leonardo Fibonacci wydał po łacinie książkę zawierającą dorobek arytmetyki i
algebry. Była to jedna z pierwszych książek opie− rająca się na dziesiątkowym systemie
liczenia. Fibonacci był znawcą związków między liczbami. W 1225 roku otrzymał na turnieju
zadanie: znaleźć liczbę, która jest zupełnym kwadratem i pozostanie nim również wówczas, gdy
ja. zwiększymy o 5 oraz gdy ją zmniejszymy o 5. (Liczba jest zupełnym kwadratem, gdy jest
kwadratem pewnej liczby wymiernej.) Fibonacci po krótkim namyśle podal 1681/144. Nie wiadomo,
jak do tego doszedł. Uzasadnij, że była to dobra odpowiedź.
3 lip 00:27
Janek191:
oraz
| 1681 | | 1681 | | 720 | | 961 | | 31 | |
| − 5 = |
| − |
| = |
| = ( |
| )2 |
| 144 | | 144 | | 144 | | 144 | | 12 | |
| 1681 | | 720 | | 2401 | | 49 | |
| + |
| = |
| = ( |
| )2 |
| 144 | | 144 | | 144 | | 12 | |
3 lip 09:24
wredulus_pospolitus:
skoro masz tylko uzasadnić ... to podstawiasz ... dodajesz do liczby 5 i sprawdzasz ...
odejmujesz 5 i sprawdzasz
3 lip 09:26