ciagi
zadanie: chce sie upewnic czy:
ciag jest monotoniczny jezeli jest:
rosnacy lub malejacy lub nierosnacy lub niemalejacy lub staly tak?
3 lip 00:12
zadanie: zbadaj monotonicznosc ciagu (an) gdy: an=√n+1 i stopien pierwiastka to tez n+1 czyli
a1=√2, a2=3√3, a4=4√4=√2 i jak dalej zbadac monotonicznosc?
3 lip 00:31
Janek191:
a1 = √2 ≈ 1,41
a2 = 3√3 ≈ 1,45
a3 = 4√4 = √2 ≈ 1,41
a4 = 5√5 ≈ 1,39
Ten ciąg nie jest monotoniczny, bo a1 < a2 ∧ a2 > a3
3 lip 09:16
zadanie: dziekuje
3 lip 11:12
zadanie: mam pytanie
ciag jest ograniczony wtedy i tylko wtedy gdy jest ograniczony z dolu i z gory jednoczesnie
tak?
3 lip 11:55
Janek191:
Tak
3 lip 11:58
zadanie: no wlasnie bo jezeli bedzie tak, ze:
ciag bedzie ograniczony tylko z dolu lub tylko z gory to wtedy taki ciag nie nazywamy ciagiem
ograniczonym prawda?
3 lip 12:23
Basia: prawda; ciąg an = n jest ograniczony z dołu, ale nie jest ograniczony z góry
więc nie jest ograniczony
zwykle przy takich ciągach mówimy tylko tyle: ograniczony z dołu, nieograniczony z góry
3 lip 12:25
zadanie: dziekuje
3 lip 15:12