Problem
Piotr: Wykaz, że liczba (1+2013
2)(1+2013
4) jest dzielnikiem liczby
1+2013+2013
2+2013
3+2013
4+2013
5+2013
6+2013
7.
Proszę o wskazówkę do tego zadania, gdyż siedzę nad nim już kilka dni a spokoju mi nie daje
2 lip 23:40
ICSP: grupowanie.
1 z 3 oraz 2 z 4 oraz 5 z 7 oraz 6 z 8
2 lip 23:50
ZKS:
| | (1 − 20132)(1 + 20132)(1 + 20134) | |
(1 + 20132)(1 + 20134) = |
| = |
| | 1 − 20132 | |
| (1 − 20134)(1 + 20134) | | 20138 − 1 | |
| = |
| |
| 1 − 20132 | | 20132 − 1 | |
1 + 2013 + 2013
2 + 2013
3 + 2013
4 + 2013
5 + 2013
6 + 2013
7 =
| 20138 − 1 | | 20132 − 1 | |
| * |
| = 2013 + 1 ∊ C |
| 2013 − 1 | | 20138 − 1 | |
2 lip 23:56
ZKS:
Ech miała być wskazówka przepraszam. Chyba już powoli przychodzi czas na mnie.
3 lip 00:01
Piotr: Zrobilem wedlug wskazowki ICSP'a:
Pogrupowalem tą ''dolna liczbe''
1+2013
2+2013+2013
3+2013
4+2013
6+2013
5+2013
7=1(1+2013
2)+2013(1+2013
2)+
2013
4(1+2013
2)+2013
5(1+2013
2)=(1+2013
2)[1+2013+2013
4+2013
5]=(1+2013
2
)[1+2013+2013
4+2013
5]=(1+2013
2)[1+2013
4+2013+2013
5]=(1+2013
2)[1+2013
4
+2013(1+2013
4]=(1+2013
2)[1+2013
4(1+2013)]=(1+2013
2)(1+2013
4)(1+2013).
Zatem Liczba (1+2013
2)(1+2013
4) jest dzielnikiem liczby CKD
3 lip 00:04
Piotr: Nie ma za co ZKS
3 lip 00:04
Piotr: Dzięki ICSP za cenna wskazówkę oraz ZKS za drugi sposob rozwiazania
3 lip 00:07
ICSP:
3 lip 00:11