miko:
7 x-2 5x2 6x3 7x-10x2 6x3
-- . ---- . ----- - ------ = ----------- - ---- =
x 3 2x-8 9+x 6x2 -8 9+x
(7x-10x2)(9+x) 6x3(6x2 - 8)
------------------ - -----------------
(6x2 -8)(9+x) (6x2 -8)(9+x)
-36x5 -58x3 - 83x2 +63x
------------------------------------
(6x2 -8)(9+x)
(6x2-8)(9+x)=54x2 + 6x3 -72 -8x
6x2(x+9) - 8(x+9)
(x+9)(6x2 - 8)
x= -9 a w tym nie ma
czy ja dobrze to robię?
22 wrz 00:26
miko: zapomniałem napisać że należy określić dziedzinę wyrażenia wymiernego
22 wrz 00:29
miko: tak zastanawiam się czy to jest dobrze
6x2-8=0
2√3
X= ------------
3
22 wrz 00:57
b.: To ostatnie jest ,,połowicznie'' dobrze:
jeśli 6x2-8=0, to x=2√3/3 LUB x=-2√3/3.
(Początku nie sprawdzałem).
22 wrz 09:50
miko:
chodzi mi o początek czy dobrze robię, bo jeśli tak to i koniec jest dobry
22 wrz 21:27
Mycha: jezeli to jest dziedzina to nie trzeba tego wymnazac tylko na poczatku ja okreslac bo w
tym momencie nie wyszlo Ci ze x ma byc rozny od zera a mimo wszystko nie moze byc rowny
0
22 wrz 23:02
Jakub: 6x2-8=0
6x2 = 8
x2 = 8/6
x2 = 4/3
x = 2/√3 lub x = -2/√3 teraz usuwasz niewymierność z mianownika i masz wyniki b.
Ale i tak początek źle.
7 * (x-2) * 5x2 = (7x-14) * 5x2 = 35x3 - 70x2
Podobnie mianownik źle
22 wrz 23:09
miko:
ale jeśli nie ma nawiasów to w tym tu przypadku trzeba traktować jakby były?
22 wrz 23:27
Mycha: jezeli to sa osobne ulamki to po polaczeniu sa nawiasy
22 wrz 23:33
Mycha: jezeli chodzi o dziedzine to sprawdzamy tylko mianowniki z pierwszej postaci
22 wrz 23:36
Jakub: Po prostu napisz to na jednej kresce ułamkowej z nawiasami i dalej rób jak napisałem.
Jeszcze mianownik napiszę
x * 3 * (2x-8 ) = 3x(2x-8) = 6x2 - 24x
22 wrz 23:38
miko:
Mycha dzięki
x=0, a drugi ułamek w mianowniku jest 3 to nic z tym nie robimy, 2x-8=0 czyli x=4, 9+x=0
czyli x=-9
22 wrz 23:54
Mycha: dokladnie
23 wrz 00:02