nieskończoność
obi2exe: Nieskończoność to dla absolwenta szkoły średniej temat dziura. Zagadnienie przewróconej ósemki
jest przez nauczycieli pomijane i najczęściej jego wyjaśnienie sprowadza się do kilku
niewyczerpujących słów. Tak czy inaczej w ostatnim czasie interesuję mnie granica ciągu. W
prawdzie prawie mam to już "jaskrawe", ale pozostała sprawa związana z rachunkami, w których
występuje nieskończoność. Czy mógłby ktoś pokazać jak mnożyć nieskończoność dla przykładu z
zerem, liczbą ujemną, pierwiastkiem itd... Co z odejmowaniem i dodawaniem i jak ma się do tego
przewrócona ósemka.
2 lip 20:39
use: otóż w granicach mozesz wyjsc na cos co sie nazywa SYMBOLEM NIEOZNACZONYM przykładowo jak
otrzymasz
[
∞*0] to jest to symbol nieoznaczony i nie wiemy do czego to zmierza wiec trzeba cos z tym
| | 0 | | ∞ | |
zrobic najlepiej doprawadzic do sytuacji [ |
| ] albo [ |
| ] i liczyc granice Hospitalem |
| | 0 | | ∞ | |
, jednak to wymaga znajomosci pochodnych

Wsumie to dziwne pytanie zadales bo jezeli chodzi o odejmowanie czy dodawanie to cokolwiek
odejmiesz od
∞ ( prucz oczywiscie
∞) to to nadal bedzie
∞ , podobnie z dodawaniem
2 lip 20:47
PW: "Nieskończoność" nie jest liczbą, nie są określone dla tego pojęcia żadne działania.
Wszelkie napisy typu "∞+∞" czy "∞•0" są umownym zapisem − skrótem myślowym, nie oznaczają
działania arytmetycznego..
2 lip 20:55
use: dokładnie tak jak powiedział PW są to TYLKO SYMBOLE

ktorych sie uzywa dla ulatwienia po
prostu
2 lip 20:57
obi2exe: Ok. Jednak na tej stronie spotkałem się z zapisem
∞ razy (−3) == −
∞ dlaczego
2 lip 21:03
asdf:

| | 1 | | 1 | |
w granicach ciągu wyniki takie jak |
| , |
| ,....,log2, e423 itd itd..określają |
| | 2 | | 234234 | |
wartość funkcji do jakiej się zbliża przy nieskończonych argumentach n. dla prostego rachunku,
policz sobie granicę:
| | n+1 | |
limn→∞ |
| = 1 (graficznie udowodnione nawet) |
| | n−8 | |
2 lip 21:15
asdf:

symbol
∞ określa wartości osiągane przy argumentach n dążących
∞, np funkcja:
| | n2+1 | |
limn→∞ |
| , początkowo osiąga ona wartości ujemne...natomiast to co istotne do |
| | n−2 | |
badania ciągu jest fakt granicy w nieskończoności. Na rysunku tego nie widac, ale tak jest −
funkcja dalej nigdy się, ani nie przegnie, ani nie zmieni monotoniczności. po prostu dla
każdego kolejnego argumentu n funkcja osiągać będzie większe wartości.
2 lip 21:18
Trivial:
asdf, ja na tym wykresie nie widzę czemu ten iloraz ma być niby 1
2 lip 21:19
asdf:

ja też nie

to ma dążyć do 1
2 lip 21:25
Trivial: wow. dziś nie myślę.
2 lip 21:27
obi2exe: Ok. Jednak na tej stronie spotkałem się z zapisem
∞ razy (−3) == −
∞ dlaczego

Nie zobaczyłem
analogii.
2 lip 21:27
asdf: jak tam po sesji?

Postawiłem sobie za cel, ze nie bede nic robic przez najblizsze 2
tygodnie, chyba nie podołam
2 lip 21:28
Trivial:
zapis ∞*(−3) = −∞ to nie jest formalny zapis. to tylko intuicja. Bierzemy bardzo dużą
liczbę dodatnią, mnożymy przez −3 i otrzymujemy bardzo dużą (na moduł) liczbę ujemną.
2 lip 21:29
asdf: @obi2exe
wartość danego wyrażenia jest ujemna, gdy ilość występujących przy liczbach minusów jest
nieparzysta, np.
−1 * 3 = −3
−1 * (−31230123012) = 31230123012
−1 * (−31230123012) * (−1) = −31230123012
nie da się prościej
2 lip 21:31
asdf: może nie ilość występujących minusów, a wartości, bo np.
| | 1 | |
log4( |
| ) * ∞ = − ∞  |
| | 2 | |
ale chyba nie musze tego wyjasniac − wiesz o co chodzi..
2 lip 21:33
obi2exe: "zapis ∞*(−3) = −∞ to nie jest formalny zapis. to tylko intuicja. Bierzemy bardzo dużą liczbę
dodatnią, mnożymy przez −3 i otrzymujemy bardzo dużą (na moduł) liczbę ujemną."
− tak rozumiem, dzięki.
@asdf − nie wiem co chcesz tym wytłumaczyć? Chodzi Ci o to, że dwa minusy to plus? Tak?
2 lip 21:40
asdf: tak − dwa minusy to plus, chociaż w ostatnim przykładzie Ci udowodniłem, że tak nie jest, np.
| | 1 | |
log4( |
| ) * √e jest mniejsze od zera...chodzi bardziej o wartości przy każdym wyrażeniu. |
| | 2 | |
2 lip 21:42
obi2exe: Aha, takie przykłady są chyba oczywiste, z tą nieskończonością też tak myślałem, ale lepiej
się upewnić zanim coś wejdzie w krew. Dzięki.
2 lip 21:48